torsdag 18 november 2010

Skamvåld: Pappa och son inför rätta för grov misshandel

SKAMVÅLD Den 4 oktober i stadsdelen Skäggetorp i Linköping blev en 20-årig afghansk gravid kvinna grovt misshandlad av hennes påstådde tonårige man (åldern ifrågasätts av åklagaren) och dennes 60-årige pappa, även de från Afghanistan. Kvinnan släpades, slogs och sparkades både på kroppen och i ansiktet. Misshandeln skedde såväl i en lägenhet som efter en språngmarsch/flyktförsök nere på gatan. Männen greps och det visade sig sedan att hon levt i ett rent helvete.

I fredags avslutades rättegången mot

  • Ahmadullah Ahmadyar, född 1992, medborgare i Sverige
  • Habibullah Ahmadyar, född 1949, medborgare i Afghanistan

De krävs på sammanlagt 125 000 kronor i skadestånd. Båda förnekar brott.

Sonen har stått åtalad för grov kvinnofridskränkning vid nio tillfällen, där han misshandlat henne, hotat döda henne, rispat henne med sax, tagit strupgrepp, knivhotat henne, rispat henne med kniv. Den utlösande faktorn kunde vara banal, som att sätta ner tebrickan fel vilket skedde och då kastade han ett glas på henne.

Tillsammans har sonen och pappan stått åtalade för grov misshandel vilket avser den 4 oktober. Då blev kvinnan först mordhotad och misshandlad i bostaden av sonen/maken. Därefter flydde hon ut på gatan med sonen och dennes pappa efter sig. Enligt åklagaren ska sonen bland annat ha slagit kvinnan med en trädgren, sparkat på henne samtidigt som hans pappa höll fast kvinnan, täckte hennes mun från att skrika samt släpade henne längs marken. Sonen skrek flera gånger att han skulle döda henne och hennes familj. Flera personer bevittnade misshandeln och polis larmades till platsen.

Kammaråklagare Eva Kokkonen menar att det handlar om brutalt skamvåld från början till slut. Kvinnan har levt under ett oerhört förtryck och rent skräckvälde under minst ett års tid. Männen har hela tiden pratat om att de måste försvara sitt rykte vilket kvinnan förstört.

- Enligt henne själv får hon överhuvudtaget inte säga emot sin man, då får hon stryk. Om han säger något hon inte håller med om eller sms:ar sina släktingar får hon stryk. Det är rent kvinnoförtryck, säger åklagaren Eva Kokkonen.

Under rättegången berättade kvinnan, som gjorde ett samlat intryck, om sitt helvete.

- Jag fick inte göra något fel, eller säga emot, då slog han mig. Jag fick inte vara kaxig, sade kvinnan som också berättade att hennes man var kontrollerande och inte ville att hon skulle ha någon kontakt med sin familj.

Kvinnan, som flyttade in hos sonen/makens familj i maj 2010, säger också att hans familj inte gav henne något som helst stöd.

- Jag var hungrig från morgon till kväll. Jag var tvungen att sälja det guld jag fick på bröllopet för att kunna köpa mat. Jag var gravid och ville inte att det skulle hända något med fostret.

Sonen/maken menar att det handlat om dispyter men han har aldrig rört henne. Pappan hävdar att han vänligt försökte få henne att komma tillbaka den 4 oktober – då hon misshandlades, sparkades och släpades längs marken.

Domen kommer inom kort.

Domstol

Linköpings tingsrätt, B 1951-10

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt