tisdag 2 november 2010

Gigantiskt mål om dopningsbrott hundratals inblandade

GROVT DOPNINGBROTT Det började med ett paket på posten på Arlanda…

För en tid sedan åtalades åtskilliga för grovt dopningsbrott, grovt smugglingsbrott och penninghäleri i ett unikt mål, döpt till operation Liquid. Det handlar om ett nätverk som distribuerat och överlåtit stora mängder dopningsmedel och hjälpmedel för dopnings-missbruk i Sverige. Vid en landsomfattande razzia beslagtogs inte bara dopningsmedel, utan även bland annat preparat som ska motverka bröstcancer och Viagra, enligt Tullverket. Totalt misstänks ligan ha hanterat enorma mängder dopningspreparat värde miljontals kronor under ett par års tid. Huvudmannen, en 44-åring, har styrt allt från Spanien och är ännu inte gripen. Han tros gömma sig i Serbien.

Kriminalinspektör Henrik Blusi:

– Efter tio elva dagar frågade tullen om vi kunde kolla vidare på adressaten, det hamnade hos mig eftersom jag hade jobbat med ett annat anabol steroid-ärende tidigare. Jag och en kille på kriminalunderrättelsetjänsten började nysta.

Efter ett omfattande detektivarbete och telefonavlyssning växte bilden av nätverket fram.

– Men jag förstod inte att det skulle vara så här stort …

Rättegångsstart

Idag startade rättegången och är Sveriges största förhandling genom tiderna. Huvudförhandlingen hålls vid Sundsvalls tingsrätt och beräknas pågå till mitten av maj 2011. Eftersom det är så många åtalade måste man fördela det på flera tingsrätter som samtidigt tar del via videolänk vilket i sig är unikt. Alla besökare och tilltalade fick gå igenom en metalldetektor och legitimera sig för att få närvara vid förhandlingen.

Tingsrättens tidigare pressmeddelande:

Vid den inledande delen av huvudförhandlingen planeras samtliga tilltalade med försvarare vara närvarande. För att detta utrymmesmässigt ska vara möjligt kommer flertalet tilltalade och deras försvarare vara närvarande via videolänk i sidosalar vid Malmö, Göteborg, Örebro och Värmlands tingsrätter. Denna del av huvudförhandlingen planeras att äga rum följande dagar: 1/11, 2/11, 3/11, 9/11, 10/11, 11/11, 12/11, 17/11 och 18/11. Därefter kommer huvudförhandlingen delas upp i olika delar, i huvudsak efter orter, och med närvaro endast vid Sundsvalls tingsrätt. En mer detaljerad förhandlingsplan är ännu inte fastställd. När det av utrymmesmässiga skäl så krävs kommer tingsrätten i möjligaste mån låta åhörare som inte kan beredas plats i rättssalen följa sammanträdet genom en ljudöverföring eller en ljud- och bildöverföring i en sidosal vid tingsrätten.

I huvudsalen i Sundsvall ska närmare sextio personer rymmas, förutom åhörarna. 19 personer som står åtalade, alla ska ha sin advokat med sig, tre åklagare och en av polisens utredare är på plats liksom två domare, en notarie, fyra nämndemän, tre tolkar och ett tiotal personer från kriminalvården.

Resten av de 70-tal personer som åtalats för att ha varit delaktiga i dopningsligans verksamhet kommer också att vara med när rättegången inleds i dag, men de kommer att sitta i andra tingsrätter runt om i landet. Salarna kopplas upp via videolänk så att alla samtidigt kan höra och se vad som sker. Enligt åklagarna har de åtalade ingått i en organisation som smugglat dopningspreparat från Kina via Spanien och Portugal där medlet bearbetats och sedan smugglats vidare till Sverige. Här har dopningsmedlet bearbetats ytterligare och förpackats innan det levererats till köpare i och utanför landet som gjort sina beställningar på internet. Av åtalet framgår att alla inblandade haft varsin roll i organisationen, när någon fallit bort har den genast ersatts av en annan person.

Hela åtalet

Åtal 1 pdf
Åtal 2 pdf
Åtal 3 pdf
Åtal 4 pdf
Åtal 5 pdf
Åtal 6 pdf

//

Bilaga 1 pdf
Bilaga 2 pdf
Bilaga 3 pdf
Bilaga 4 pdf
Bilaga 5 pdf

Media

SVT
ST

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt