onsdag 8 december 2010

Antalet asylsökande till Norge halverat på ett år

NORGE När effekterna av Norges åtstramningar i invandringspolitiken börjar märkas av, och antalet asylsökande halverats på ett år, är det till Sverige afghanerna, somalierna och irakierna nu i stället vänder kosan.

För två år sedan kom rekordmånga asylsökande till Norge. Då var det Sverige som såg en minskning. Och få reste till Danmark. Nu är trenden den motsatta – till Norge har strömmen asylsökande halverats, och bland så kallade ensamkommande flyktingbarn är minskningen nästan uppe i 70 procent medan prognosen i Sverige för i år justerats upp till 32 000. Norges prognos ligger på 10 000.

Analysteamet i Utlendingsdirektoratet ser flera orsaker till att det blivit så här. Bland annat har Sverige signalerat en mer liberal praxis när det gäller somalier, och därmed kommer också fler somalier. Även personer från Eritrea släpps lättare in i Sverige.

En annan orsak till den ökade strömmen till Sverige förklaras med att Serbien blivit visumfritt. I motsats till Sverige används en 48-timmarsregel, vilken innebär att de som omfattas av regeln i princip får vända direkt, i Norge för serbiska asylsökande då deras skäl till asyl anses grundlösa. Det bidrar till att serberna (zigenarna) i stället väljer andra länder, som Sverige och Tyskland.

Från den 15 december inför även Norge visumfrihet för medborgare av Bosnia-Hercegovina och Albanien. Dock har UDI redan infört 48-timmarsregeln för även dessa grupper.

Nedgången då det gäller “ensamkommande flyktingbarn” följer trenden för de vuxna. Avsevärt färre asylsökande kommer från Afghanistan, vilket förklaras med att flera därifrån får avslag.

Mer eller mindre professionella människosmugglare har stort inflytande på vart de asylsökande söker lyckan. Smugglarna fångar upp ändringar i asylpolitiken i de olika länderna. Justitieminister Knut Storberget sade nyligen att det dock kan ta tid innan åtstramningarna ger resultat.

Åtstramningen då det gäller minderåriga asylsökande, som innebär att de får tillfälliga uppehållstillstånd och riskerar att utvisas då de fyller 18, har också gett effekt.

– Nu är det Sverige som betalar räkningen. När Norge blir mindre attraktivt för asylsökare beger sig fler till Sverige.

Ann-Magrit Austenå, generalsekreterare Norsk Organisasjon for Asylsøkere

Austenå tror att antalet asylsökande till Europa kommer att minska under kommande år och hänvisar till ökad gränskontroll och att Italien i år tagit emot färre asylsökande än Norge, man har mer eller mindre stängt gränsen. Fram till i juni hade endast omkring 4 000 sökt asyl i Italien, vilket har ökat pressen på Grekland som bett Frontex, den europeiska gränskontrollmyndigheten, om hjälp med att vakta gränsen mot Turkiet. Enligt Frontex är det 70 procent förre än året innan som försöker ta sig in i Europa sjövägen.

Hittills i år har omkring 60 procent av asylsökningarna i Norge fått avslag, siffror som även gällde för 2009 och 2008. För tre år sedan var situationen dock en annan, då var det i stället 60 procent som beviljades uppehållstillstånd.

Personer från Eritrea toppar asylsökarstatistiken i Norge, tätt följt av Somalia och Afghanistan.

Nästan 70 procent av asylsökande från Afghanistan fick avslag, de flesta “ensamkommande”. Även 70 procent från Etiopien fick avslag. När det gäller statslösa palestinier fick hela 85 procent avslag. 70 procent av irakierna och iranierna fick avslag. Från Nigeria fick 97 procent avslag och samtliga zigenare från Serbien fick vända inom 48 timmar.

Aftenposten

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt