SÄPO-RAPPORT Idag överlämnade Säpo sin rapport, betitlad “Våldsbejakande islamistisk extremism i Sverige”, till regeringen genom demokratiminister Birgitta Olsson vid en tv-sänd pressträff (Den kan ses i efterhand).
I rapporten framgår att det finns ett antal nätverk som verkar utifrån en våldsbejakande, islamistisk, extremistisk ideologi. Knappt 200 personer är aktiva i dessa och det finns enligt Säpo inga belägg för att antalet personer som radikaliseras i Sverige ökar. Säpo skriver att det i dag finns “ett litet antal personer i våldsbejakande islamistiska extremistmiljöer som bedöms ha förmåga att utföra våldshandlingar i form av attentat.” Det anses mindre troligt att det i Sverige finns personer som har förmåga att genomföra storskaliga attentat.
Aktivisterna är i huvudsak män. Kvinnorna utgörs av till övervägande del av hustrur eller före detta hustrur till män inom nätverken.
Genomsnittsåldern på de personer som tillhör olika extremistgrupper i Sverige är 36 år, men variationen är mycket stor. De härstammar från 25 olika länder. Sverige är den tredje vanligaste födelsenationen. Cirka 60 procent är i dag svenska medborgare och har varit så i genomsnitt 12 år. Kvinnornas uppgift ses främst som att stödja männen. Ungefär hälften bor i Stockholmsområdet. De är sysselsatta inom yrkestrafik, hantverk, administration och studier. En tredjedel av de aktiva personerna förekommer i polisens misstanke- och brottsregister. Knappt 30 procent är straffade för brott. Minst 80 procent av de knappt 200 extremisterna är socialt sammanlänkande.
Säpo bedömer att de aktivister som återvänt från träning och terroristläger utomlands fortsätter att vara involverade i våldsbejakande verksamhet. En del av dem har också etablerat egna nätverk.
Nätverken agerar och propagerar dels mot utländska trupper i muslimska länder, dels mot regimer som anses vara korrumperade och inte står för den tolkning av islam som nätverken anser vara den enda sanna. Och aktivisterna i dessa nätverk bedriver verksamhet i syfte att stödja och underlätta terroristbrott, främst i andra länder.
Säpo konstaterar att hotet från denna extremism för närvarande inte är ett hot mot samhällets grundläggande strukturer, Sveriges styrelseskick eller centrala statsledning.
Ladda ner
Läs Rapporten (pdf)
Sammanfattning (pdf)
Media
DN
SVD
SVT
SVT
Expressen
Aftonbladet
Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt