måndag 20 december 2010

Egyptisk konvertit åtalad för hädelse av islam

EGYPTEN En egyptisk man som lämnat islam och konverterat till kristendomen anklagas för förtal av islam och riskerar fem års fängelse.

Ashraf Thabet står åtalad för att ha hädat islam i enlighet med den egyptiska strafflagen. Det hela grundar sig i mannens flera år långa andliga sökande som resulterade i att han tog avstånd från islam och blev kristen.

Thabet säger att han läste koranen, bad och gjorde som de flesta muslimer gör innan han blev kristen. Han dolde inte sina betänkligheter och samtalade om det med muslimska vänner. Han ställde även frågor till muslimska ledare men tyckte inte att han fick några svar. Det var sedan dessa som anmälde honom till säkerhetstjänsten varpå han togs in för förhör.

Han greps i sitt hem den 22 mars i år av polis som gick våldsamt fram inför hans chockade fru och två små barn. Han hölls sedan fängslad i 132 dagar. Hans fru kände sig tvungen att begära skilsmässa och barnen, 10 och 6 år, har tagits ifrån honom.

Sedan den 1 augusti är han frigiven men fruktar hämndaktioner och vågar sällan lämna sin bostad. Flera mordhot har framförts och han lever nu i ovisshet om vad som ska hända härnäst. Skulle han anses vara skyldig till att ha hädat islam kan han dömas till fem års fängelse.

Vid flera tillfällen har han kallats tillbaka till polisen för förhör och hans pass har beslagtagits av myndigheterna. Själv tror han att säkerhetstjänsten försöker bryta ner honom.

Fallet Thabet är långt ifrån det enda i Egypten, ett land där religionsfriheten är starkt hotad.

- Det finns många liknande fall där myndigheterna försöker skrämma människor att inte konvertera från islam, menar Kamal Fahmi som arbetar på en organisation som vill sätta ljuset på de svåra problem som konvertiter i Egypten ställs inför.

Dagen

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt