lördag 18 december 2010

Befogad oro bland Malmös judar

DET NYA JUDEHATET Som PI kunde rapportera minst ett dygn före etablerad media i tisdags har Simon Wiesenthalcentret utfärdat en varning för judar som tänkt resa till de sydliga delarna av Sverige och Malmö i synnerhet. Shneur Kesselman, rabbin i Malmö, anser att varningen inte är obefogad och vittnar om en stor oro bland stadens judar.

Kesselman sticker ut i sin traditionella klädsel med hatt och långt skägg och får därmed också ta konsekvenserna av ett alltmer islamiserat Malmö i form av diverse trakasserier. Det är nästan alltid unga män från Mellanöstern som står bakom attackerna.

Han berättar att vart han än befinner sig vet han att något kan hända och att de unga männen ofta skriker “jävla jude” och andra typer av svordomar efter honom. Det har även hänt att folk kastar saker på honom.

– Många frågar mig varför jag stannar här när situationen är som den är. Men jag kan inte låta det påverka var jag ska bo, man måste stå upp och ta hand om problemet. Man måste ta ansvar. Det hade sänt hemska signaler om jag bara gav upp och flyttade, säger Kesselman.

Han berättar vidare att många judar i Malmö känner oro inför utvecklingen och stämningen i staden. Många upplever att de förlorat sig trygghet och han anser det vara oroväckande att inte skarpare åtgärder vidtagits. Det är viktigt för hela det svenska samhället att visa att sådant här inte får förekomma, säger han.

I dagsläget är polisens statistik över hatbrott 2010 ännu inte komplett men den siffra som nu gäller, 33 stycken anmälningar under perioden januari – oktober, väntas stiga. Dock är det en minskning från förra årets 79 anmälningar om antisemitiska hatbrott i Skåne, vilket bland annat förklaras med att fler unika incidenter förekom under 2009. Bland annat hölls den ökända Davis Cup-matchen med upploppsliknande demonstrationer utanför och en kontroversiell konstutställning som resulterade i ovanligt många anmälningar.

Några exempel på anmälda antisemitiska hatbrott i Skåne:

  • Kallar målsäganden “judehora” och att denne skall “brinna i Auschwitz”.
  • Säger till målsäganden som är jude “alla judar skall dö” samt hitlerhälsning.
  • Målsäganden har fått brev där det står: “djävla judesvin, vi ska kosherslakta dig”.
  • Skriker “Heil Hitler” åt rabbin.
  • “Se på juden hade jag haft en pistol hade jag skjutit honom i huvudet”.
  • Fyrverkeripjäs mot synagoga.
  • Två gärningsmän har hotat målsäganden och sagt att de ska gasa ihjäl henne och märka henne om hon kommer till skolan, de har även kallat henne “judesvin”.
  • Följer efter rabbin med bil och ropar antisemitiska slagord.

Kesselman har tidigare intervjuats av The Washington Times och Sydsvenskan.

Skånskan

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt