onsdag 29 december 2010

Genmutation gör finländare våldsamma

FINLAND Forskare säger sig ha hittat en speciell genmutation hos finländare som gör dem våldsamma och ökar risken för impulsiva handlingar. Upptäckten presenterades i tidsskriften Nature före jul.

I en undersökning med 9 000 personer hittades mutationen hos 97 av dem, samtliga finländare utom en amerikansk kvinna som dock visade sig ha finskt påbrå. Dessutom var 17 av de 97 finländarna alkoholiserade våldsbrottslingar.

Genmutationen finns i en serotoninreceptor som sägs öka risken för impulsiva handlingar. De flesta som bär på genen märker dock inte av den. Den gör sig bara påmind hos alkoholiserade personer under kraftig berusning.

Enligt en av forskarna kan genmutationen vara orsaken till cirka 8 procent av våldsbrotten som sker under alkoholpåverkan i Finland, men i slutändan hjälper det ändå inte att skylla på sina gener:

- Oberoende av genforskningen är människan i sista hand ansvarig för sina egna handlingar. Man måste leva med sina gener, säger Heikki Vartikainen, chefsöverläkare hos Brottspåföljdsmyndigheten till Hbl.

Vasabladet

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt