onsdag 1 december 2010

DO klar med beslut om niqab

VÄNTAT Den numera rikskända extremmulimskan Alia Khalifa som sveper in sig i en niqab blev först avstängd från barnskötare-utbildning vid Tensta/Åsö vuxengymnasium i januari 2009 då rektorn ansåg den extrema klädseln inte var kompatibel med yrkesvalet samt inte minst utbildningsperioden. Den externa praktiken och pedagogiken kräver att man ser ansikttrycken och är viktiga inslag inom ramen för detta, resonerade rektorn. Men Alia Khalifa accepterade inte det och utnyttjade vår akilleshäl religionsfriheten och DO-anmälde skolan. Hon ansågs sig diskriminerad av religiösa skäl. Och alla andra skakade på huvudet åt hennes bisarra medeltida livstil.

Diskrimineringsmannes beslut har låtit vänta på sig och man har för detta mottagit kritik. Resultatet av Alia Khalifas DO-anmälan är nu dock klart, och utfallet blev både katastrofalt och väntat. DO:s chefsutpressare Katri Linna skriver om ärendet på DN, men gör det lätt för sig genom att inte driva ärendet till domstol då extremmuslimskan nu avslutats sin utbildning.

Att utestänga en elev från undervisningen bara för att hon bär niqab strider mot diskrimineringslagen. Diskrimineringslagen förpliktar skolorna att försöka undanröja hinder som följer av elevers religiösa övertygelse. Att utestänga en elev från undervisningen bara för att hon bär niqab – utan att ta hänsyn till de specifika förutsättningarna för deltagandet – strider därför enligt min mening mot diskrimineringslagen.

A har vid det här laget genomgått barnskötarutbildningen med gott resultat och har därför visat att hennes niqab inte utgjort ett hinder för undervisningen. Eftersom A fått gå utbildningen är det inte självklart att hon diskriminerats. Jag väljer därför att inte driva ärendet till domstol för rättslig prövning.

Av beslutet kan vi förstå att DO har valt en väldigt enkel väg ut. Man drar inte ärendet inför domstol och motiverar det med att extremmuslimskan avslutat sin utbildning. Man verkar därför inte vara intresserade av att erhålla ett prejudicerande domstolsbeslut. Däremot uttalar man sig om sin egen tolkning av lagen som då är att förbjuda heltäckande extremmuslimsk klädsel är diskriminerande.  Det enda beslut man alltså fattat är att inte driva frågan till domstol, vilket kan öppna för att fler ärenden av denna typ kan komma att aktualiseras.

DN

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt