onsdag 8 december 2010

Unik svensk dom: Terrorsomalier fick fängelse

TERRORISM Polisen/Säpo grep två somalier i maj och juni, båda anhängare till islamistiska och blodtörstiga Al-Shabaab i Somalia. De två misstänktes för att ha planerat självmordattentat mot AMISOM (African Union Mission in Somalia), fredsbevarande trupper som agerar på uppdrag av FN. Massmedia vill få det till att somalierna planerade attentat mot svenska mål men så är inte fallet. Idag fick de sin dom, som är unik då det är första gången brottsrubriceringen tillämpas. Åklagaren hade yrkat på tre års fängelse men tingsrätten tyckte annorlunda och höjde påföljden med ett år. Rätten var dock inte enig - två ledamöter ville fria somalierna.

Göteborgs tingsrätt dömde

  • Mohamoud Jama, född 1987-11-30 i Saudiarabien och mantalskriven i Hammarkullen, för stämpling till terrorbrott till fyra års fängelse. Svensk medborgare sedan två-årsåldern.
  • Bille Ilias Mohamed, född 1984-05-15 och mantalsskriven i Spånga, för stämpling till terrorbrott till fyra års fängelse.

De anklagades för att ha "åtagit sig och i samråd med annan beslutat att utföra terroristbrott:

  • mord – beröva annan livet
  • grov misshandel – tillfoga annan svår kroppsskada
  • grov skadegörelse – skada egendom till men för annans rätt och med synnerlig fara för annans liv
  • allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott – åstadkomma explosion med fara för annans liv och omfattande förstörelse av annans egendom."

Genom förhör med de båda, vittnesmål och telefonavlyssning menade åklagaren att de två har varit i kontakt med Yassin Ismail Ahmed, en ledare för Al-Shabaab. Mohamoud Jama har även varit på "terroristläger" i Somalia för att sedan resa tillbaka till Sverige. Hans vilja var dock att bli martyr framöver i Somalia.

Tingsrättens sammanfattning

Al-Shabaab är en terrororganisation var syfte är att med våld åstadkomma att Somalia blir en islamsk stat som lyder under sharialagar. Mohamoud Jama och Billé Ilias Mohamed är anhängare av al-Shabaab och de sympatiserar starkt med denna organisation och dess syften. De har, var för sig, under den tid åklagaren påstått åtagit sig och i samråd med annan – företrädare för al-Shabaab – beslutat att utföra terroristbrott, dvs. mord, grov misshandel, grov skadegörelse och grov allmänfarlig ödeläggelse.

Detta skulle ske genom självmordsattentat med omfattande förödelse avseende människor och egendom. Deras gärningar skulle, om de fullbordades, allvarligt kunnat skada staten Somalia och/eller de mellanstatliga organisationerna FN och Afrikanska unionen, vilka båda är verksamma i Somalia. Mohamoud Jama och Billé Ilias Mohameds avsikter med gärningen – ett led i al-Shabaabs syften – har varit att injaga allvarlig fruktan hos den somaliska befolkningen, otillbörligt tvinga de mellanstatliga organisationerna att vidta eller avstå från att vidta åtgärder, och allvarligt destabilisera eller förstöra grundläggande politiska, konstitutionella, ekonomiska eller sociala strukturer i Somalia.

Genom sina åtaganden har de – eftersom faran för brottets fullbordan inte varit ringa – gjort sig skyldiga till stämpling till terroristbrott. Eftersom de genom sitt handlande visat särskild hänsynslöshet och eftersom brottet – om det hade fullbordats – hade inneburit fara för landet Somalias säkerhet, för flera människor eller för egendom av särskild betydenhet är straffvärdet för var och en av dem fängelse i fyra år.

Med hänsyn härtill kan inte någon annan påföljd än fängelse komma ifråga, och fängelsestraffet ska bestämmas i överensstämmelse med brottets straffvärde, dvs. till fängelse i fyra år. Eftersom det finns risk att de på fri fot avviker och dessutom gör sig skyldiga till fortsatt brottslighet ska de stanna kvar i häkte till dess domen vinner laga kraft mot dem.

Överklagande

Chefsrådsmannen Mats Sjösten ansåg att straffet på fyra år är rimligt sett till vilka konsekvenser ett självmords-attentat hade fått, sett till skadade och döda människor. Han anser också att fallet är av principiell betydelse och räknar med att försvaret kommer att överklaga domen.

- Och det skulle inte förvåna mig om det går till Högsta domstolen.

Domstol

Göteborgs tingsrätt, B 7277-10

Media

GP
GT

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt