tisdag 14 december 2010

Sudanesisk kvinna bar byxor blev piskad

SUDAN Bilder på en sudanesisk kvinna som pryglas i enlighet med sharialag för att hon använt byxor under sin annars strikta muslimska klädsel har framkommit. Videon ger en sällsynt inblick i hur kvinnor som bryter mot landets stränga morallagar straffas.

Bilderna visar hur kvinnan kryper på marken och reser sina armar för att försöka värja sig mot piskslagen.

Den offentliga pryglingen utlöste protester bland kvinnor som är mot lagar de menar förödmjukar kvinnor, varav flera blev arresterade.

Enligt Sky-reportern Tim Marshall är detta vanligt förekommande men ytterst sällan fångat på film.

Straffet utmäts i enlighet med lagar instiftade 1991 för oanständigt beteende. Smärta och förödmjukelse fungerar även som underhållning för vissa, som videon visar.

Sudans president, Omar al-Bashir, är efterlyst för påstådda krigsförbrytelser. Han kom till makten genom en islamiststödd kupp 1989. Två år senare infördes sharialagar.

Lagarna upprätthålls av hans puritanska ordningspolis som söker upp vad de kallar “byxflickor”. Trots att de säger sig upprätthålla stränga moraliska koder har de ett rykte som i stället berättar om ohederlighet och krav av sexuella tjänster.

Regeringen är rasande över att händelsen filmats trots att tusentals liknande pryglingar utförs varje år. Som ett resultat av filmen har en utredning kommit fram till att ett misstag begåtts i hur straffet utförts. Det är dock oklart om det det var filmandet på en offentlig plats eller det fakum att kvinnan träffades i ansiktet vid minst ett tillfälle som var misstaget.

Sky News

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt