torsdag 23 december 2010

Lunds universitet överväger samarbete med shariafakultet

UTBYTE Leif Stenberg, föreståndare för centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet, med kollegor besökte nyligen shariafakulteten vid University of Jordan för att diskutera ett eventuellt utbyte på doktorand-, postdoc- och lärarnivå.

Jordanien påstås vara ett förhållandevis sekulärt muslimskt land och genom att placera en shariafakultet på ett statligt universitet får man enligt Stenberg en viss kontroll över tolkningen av islamsk rätt.

– På så vis önskar staten motverka en mer radikal och islamistisk tolkning, menar Leif Stenberg.

Om varför ett utbyte med en shariafakultet skulle vara intressant för Lunds universitet säger Stenberg att det är viktigt för en islamolog att få en inblick i hur det går till när man tolkar islam.

– Hur går exempelvis resonemanget när man omvandlar gamla religiösa texter från 600-talet till gällande lagstiftning inom familjerätt?

För shariafakultetens forskare skulle utbytet innebära en chans att få en inblick i hur islam studeras ur ett sekulärt perspektiv, dessutom säger de sig vara intresserade av att lära mer om hur man publicerar sig och når ut i universitetsvärlden.

Enligt Stenberg är shariafakulteten ganska isolerad ur ett akademiskt perspektiv, även inom det jordanska universitetet.

LUM

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt