fredag 3 december 2010

Religion och integration

NYKTERT Mats Tunehag, utrikesredaktör för Världen idag och tidigare missionsföreståndare för Slaviska missionen, skribent för den kristna tidningen Dagen, ordförande för Svenska Evangeliska Alliansen samt involverad i människorättsfrågor, författade för några dagar sen en ledare som på det stora hela andas förnuft och klarsynthet.

Alla människor bär med sig uppfattningar, beteenden och vanor som man tar för givna. Familjen, kulturen, skolan, kollegor, media och föreningar bidrar till att skapa vår världsbild.
I mötet med andra kulturer i andra länder kan man lättare se sin svenskhet. Män och kvinnor umgås på annat sätt i Japan än i Sverige. Dagis är inte något hyllat eller ens accepterat i andra länder. I många afrikanska länder är det självklart att man tror på en gud, liksom i muslimska länder. Våra värderingar är avgörande för samhällsbygget och lagar kan endast i begränsad omfattning påverka dessa. Denna insikt påverkar storpolitiska frågor som Turkiets eventuella medlemskap i EU, men också praktisk vardag om invandrade muslimer i Sverige kan bli kristna utan att riskera bestraffning från släkt eller andra muslimer.
Problemet är inte de muslimska invandrarna i sig utan en världsbild inom islam som tar ifrån människor deras mänskliga rättigheter. En större undersökning i Pakistan visar att tre av fyra menar att de som lämnar islam ska straffas, gärna med döden. Det är över 100 miljoner människor bara i det landet som tycker så. Det har man fått lära sig av familjen, i skolan, av imamen och även genom Pakistans lagar. Detta är inte ovanligt i en muslimsk kontext.
Därför borde ingen vara förvånad om det finns många muslimer i Sverige som tycker likadant. Det är inte konstigare än att utlandssvenskar bär med sig svenska värderingar där de bor. Men samtidigt måste vi komma ihåg att många muslimer kommit till Sverige för att de vill leva i en demokrati – med religionsfrihet.

Men det finns bland västerländska politiker en naivitet som gränsar till idioti när det gäller synen på religion. Man säger att alla religioner är lika, alla vill fred och kärlek. Struntprat. Man skulle väl aldrig hävda att alla politiska ideologier är lika och vill samma sak.
BBC avslöjade nyligen att det finns 40 skolor med 5 000 elever mellan 6 och 18 år i Stor­britannien där man lär barnen att hata judar, instruerar hur man hugger händer av tjuvar och att homosexuella bör avrättas. Det är inte förvånande, för dessa åsikter är vanliga i muslimska länder där många har sina rötter.
Religioner är olika och man bär med sig sin världsbild och sina värderingar även när man byter land. Men det är inte invandringen i sig som är problemet, utan den svenska bristen på en tydlig och uttalad värdegrund samt dålig integration.
En liknande problematik finns när det gäller Turkiets eventuella inträde i EU. Landet har ändrat vissa lagar och förordningar i demokratisk riktning. Men politiker, ämbetsmän, media och folk på gatan förtalar och diskriminerar kristna i praktiken, i strid med demokratiska grundprinciper. En undersökning visar att 66 procent anser att kristna inte borde få samlas till möten och 62 procent menar att kristna inte borde få publicera böcker om sin tro.

Invandring, demokrati, utvidgning av EU och respekt för mänskliga rättigheter – inklusive religionsfrihet – löses inte genom lagar eller regler. Det handlar om att stadfästa och förmedla grundläggande värderingar. Och det tar tid för alla människor att förändra invanda synsätt och beteenden. Det gäller både svenskar och turkar.

Världen idag

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt