onsdag 22 december 2010

JO godkänner polisens bildpubliceringar på nätet

JO-BESLUT Danska och norska polisen har under längre tid använt sig av media eller sina egna sidor där man lagt upp omaskade bilder på gärningsmän i full färd med att råna eller stjäla. Metoden har varit effektiv och många brott har kunnat lösas. Förra året började Skånepolisen med samma (självklara) metod: att lägga ut övervakningsbilder på misstänkta gärnings-män exempelvis från skimmingbrott och butiksstölder. Men detta anmäldes till justitieombudsmannen (JO), då en eller flera anmälare bland annat ansåg det var kränkande för den uthängde individen. Man kallade det för ”ett hot mot den personliga integriteten, när helt oskyldiga riskerar att hängas ut”. Även Datainspektionen (DI) dömde i november 2009 ut publiceringarna och menade att de ska endast förekomma i undantagsfall.

JO begärde därför in ett yttrande från Rikspolisstyrelsen (RPS). I svaret skrev man att bilder på nätet kan ibland vara det enda sättet att komma vidare i en brottsutredning. Då kan det verka stötande att avstå från den möjligheten att få fast en gärningsman, tyckte Rikspolisstyrelsen undertecknat av rikspolischefen Bengt Svenson. Slutsatsen var att det inte fanns några formella rättsliga hinder för polisen att lägga ut bilder på misstänkta brottslingar på nätet.

Ett år senare har JO tänkt klart, och ger nu polisen klartecken till bildpubliceringar – men med vissa förbehåll.

Åtgärden måste vara mycket viktig för utredningen och bilderna visa någon som utför ett brott eller brottsförsök. Metoden bör bara användas vid allvarliga brott, anser JO. Bilderna måste visa någon som utför vad som objektivt sett är ett brott eller brottsförsök, menar JO. Brottet måste vara så allvarligt att det kan leda till minst ett halvårs fängelse och själva publiceringen måste vara ”av synnerlig vikt för utredningen”. I sådana fall väger intresset av att utreda brottet tyngre än skyddet för den enskilde, enligt JO:s bedömning. Internetpublicering kan undantagsvis göras även om det inte finns så starka bevis, om den misstänkte antas vara farlig för allmänheten eller för enskilda, skriver JO vidare, likaså om det rör sig om ”särskilt grov brottslighet”.

Mindre framgångar

Enligt en redogörelse från Rikspolisstyrelsen fick Skånepolisens publiceringar genomslag i tre av tolv fall under perioden augusti till december 2009.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt