tisdag 21 december 2010

Nu är det jul igen, nu är det jul igen och under julen brinner skolan

SKOLBRÄNDER Patrick van Hees är en mycket frustrerad man. Som professor i brandteknik vid Lunds tekniska högskola forskar han i ämnet skolbränder. Och han har mycket att göra. I genomsnitt sker mer än en skolbrand om dagen i Sverige. Problemen med anlagda skolbränder började öka lavinartat för drygt tio år sedan. Och värst är det under jullovet.

De senaste fem åren har det enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps (MSB) statistik i genomsnitt inträffat drygt 470 bränder i skolor per år. Cirka hälften av skolbränderna är anlagda. Det innebär att Sverige innehar världsrekordet när det gäller skolbränder – med råge. Den sammanlagda notan för skadegörelsen 2009 landade på en miljard kronor. Värst är Stockholms län följt av Västa Götaland och Skåne..

Mina utländska kollegor förstår först inte varför vi alls sysslar med detta. I Grekland är det bara fem skolor som antänds varje år. Som svensk skäms man lite när man åker på internationella kongresser. Det är väldigt mycket en svensk företeelse där vi tyvärr ligger i toppen i Europa och också i världen, berättar Patrick van Hees.

Vad kan det bero på? Snillen spekulerar:

Kanske att våra skolor är väldigt öppna så att man kommer åt dem. Det finns lekplatser på skolgårdarna som används också efter skoltid. I andra länder är skolorna mer låsta. Det är kanske en nackdel med den öppna skolmiljön här, anser Patrick van Hees.

Vi har märkt att skolbränderna ofta inträffar på skolor som sedan tidigare haft problem. Det är något som skolorna kan tänka på, att ta tecken på oroligheter och skadegörelser på allvar. Och försöka behandla problemen innan det går så långt att det blir bränder, säger Anders Lundberg, brandingenjör vid MSB.

– Skolor vill generellt sett inte berätta vad som händer, man vill inte ge bilden av att man är en stökig skola, säger Håkan Nilsson, chef för Säkerhets- och beredskapsavdelningen vid Stadskontoret i Malmö.

Vad kan man göra? Jytte Guteland, förbundsordförande för SSU, tror sig sitta på lösningen:

Den senaste tidens oroligheter och bränder i Göteborg och Uppsala vittnar om att många ungdomar hamnat utanför tryggheten och välfärden i era kommuner. Det är tydligt att samhället måste ta ett större ansvar för ungas välmående, både akut och långsiktigt i Göteborg respektive Uppsala. I förlängningen menar vi att det ansvaret vilar hos er [lokalpolitiker].

[..]

SSU kräver att ni ger hopp om förändring till ungdomarna i Uppsala och Göteborg. Vi kräver att ni upprättare en krisplan för att stötta de unga, som nu agerar destruktivt, så de kan välja en ny väg.

PI väljer här att citera Mona Sahlin, som i tidningen Metro, 2003, undslapp sig följande glädjeyttring: “Det känns fantastiskt att Sverige nu är det mest mångkulturella landet i världen. Och på så kort tid dessutom.”

Läs mer om det “svenska” fenomenet här.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt