tisdag 7 december 2010

Nu har Alliansens jobbcoacher kostat en miljard

SKANDAL Alliansregeringe satsade tre miljarder kronor för att, som man sade, “begränsa en svensk jobbkatastrof”. Rekordsnabbt anlitade Arbetsförmedlingen 952 coachbolag, varav det idag återstår 820. Denna vecka kommer skattebetalarna ha betalt 1 miljard! kronor för dessa jobbcoacher, vilket bara det är anmärkningvärt. Vad som dock är ännu mer värt att påpeka är att det ännu inte finns ett enda bevis för att detta extremt kostsamma experiment överhuvudtaget fungerar och att det skall ha bidragit till att fler fått arbete.

När Fredrik Reinfeldt, Sven Otto Littorin och Nyamko Sabuni i en gemensam artikel i Dagens Nyheter redan i januari 2008 konstaterade att den illa genomtänkta arbetsmarknadsreformen med instegsjobb för nyanlända invandrare hade fungerat utomordentligt dåligt hade det redan kostat svenska skattebetalare ett stort antal miljoner.

Men istället för att bromsa och söka nya vägar valde man att utöka den tid dessa nyanlända skulle kunna få ta del av instegsjobben från 18 till 24 månader. Kostnaden skulle dock ej tillåtas bli högre än de 400 miljoner kronor som avsatts för detta fram till 2010 års slut.

Nu har man ytterligare en satsning som kan misstänkas ha gått dåligt, nämligen jobbcoacherna. Den 18 december 2008 uppdrog Sven Otto Littorin åt Arbetsförmedlingen att börja arbetet med att anlita jobbcoacher. Efter att en av de tre miljarder som avsatts för detta spenderats finns det idag inte en enda undersökning gjord som visar om dessa pengar överhuvudtaget givit någon effekt.

Anders Forslund, biträdande chef på Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, säger att det inte finns någon forskning som kan påvisa om detta är “bu elller bä”.

Vad man dock vet är att ett antal djupt oseriösa företag anlitades av Arbetsförmedlingen, bland annat 98 stycken som sysslade med något som i reglerna var förbjudet, nämligen den alternativa terapimetoden NLP, neurolingvistisk programmering. Bakom NLP ligger amerikanen Richard Bandler. Han är en före detta kokainmissbrukare och mordmisstänkt som gjort sig en förmögenhet på att utfärda NLP-certifikat till coacher runtom i världen.

Ett NLP-certifikat kan man få utfärdat efter att gått en sju dagars kurs som kostar 30 000 kronor. Neurolingvistisk programmering påstås vara en metod som programmerar om hjärnan och baseras på hypnos- och terapimetoder. Resultatet ska bli en lycklig och framgångsrik människa.

Men NLP är starkt ifrågasatt. En rad experter inom psykologi, beteendevetenskap och religionshistoria har studerat NLP och samtliga anser att metoden är oseriös hokuspokus.

Det finns inga vetenskapliga belägg för att NLP har positiv effekt. Snarare tvärtom. Det går inte att försvara att skattepengar går till detta, säger Stefan Söderfjell, filosofie doktor i psykologi.

Flera “alternativa” metoder som skattebetalarna fått finansiera för att få ut människor i arbete är healing, hypnos och terapi. Ingen av dessa metoder är godkända för jobbcoacherna att använda i sin verksamhet. Anne-Christine Hornborg, docent i religionshistoria vid Linköpings universitet, har undersökt fenomenet coachning sedan 2007. Hon är mycket kritisk mot att inget oberoende organ granskar coach-utbildningarna och jämför med universitetsvärlden som granskas av Högskoleverket.

De arbetslösa hänvisas till en okontrollerad yrkesgrupp som inte ens finns i vårt utbildningssystem.

Första december startade ett nytt experiment där Arbetsförmedlingen tar över ansvaret för att få “nyanlända flyktingar” ut i arbete snabbare. Som en ingrediens i detta experiment ingår begreppet etableringslotsar, något som i princip fungerar på samma sätt som jobbcoacherna. Till detta har ytterligare 920 miljoner kronor avsatts…

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt