torsdag 2 december 2010

Invandrarelever allt sämre i matematik

SKOLAN Elever i svenska skolor räknar allt sämre. Enligt en undersökning som Skolverket gjort klarar var femte niondeklassare inte målen i matematik. Det är dock en stor skillnad mellan svenskar och invandrare.

Niondeklassarnas studieresultat har mätts sedan 2003. I år visar siffrorna att 17,5 procent av niondeklassarna inte når upp till de mål som de förväntas klara, jämfört med 9 procent 2003. Siffrorna är lika både för pojkar och flickor. Dock finns en betydande skillnad mellan svenskar och invandrare – de svenska eleverna klarar sig bättre. Bland invandrareleverna klarar mer än var fjärde pojke och flicka inte målen.

I andra ämnen, exempelvis svenska, ser siffrorna bättre ut. Här missar bara 5,1 procent målen. Lösförståelsen har dock minskat ordentligt sedan bara förra året. 2009 var det 8 procent som inte nådde målen, 2010 är motsvarande siffra 18 procent. I det här fallet lyckas flickorna bättre. Även när det gäller skriftlig förmåga har flickorna ett försprång.

Kunskaperna i engelska är något bättre, 4,2 procent missar målen, en siffra som varit stabil under åren.

I biologi, fysik och kemi visar siffrorna bättre resultat än i matematik men sämre än i svenska och engelska. I biologi missade 10,5 procent målen, i fysik 11,9 procent och i kemi 9,3 procent.

DN

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt