måndag 6 december 2010

Sveriges sämsta skolor utgörs av invandrarelever

SKOLAN Färsk betygsstatistik från Skolverket visar att många grundskolor med andelen gymnasie-behöriga elever hamnar under 75 procent. Antalet skolor som inte uppnått 75-procentsgränsen har stigit stadigt sedan Skolverket började publicera statistik i nätverktyget Siris år 1998. Då rörde det sig om 34 skolor. I år består bottenlistan av 107 skolor. 19 av dessa skolor har i princip aldrig lyckats ta sig över 75-procentsnivån sedan 1998. De flesta av skolorna finns koncentrerade till Malmö, Göteborg och Stockholm, samt i de södra delarna av Stockholms län. De ligger i några av Sveriges socialt och ekonomiskt mest utsatta områden. Utsattheten märks ibland av i skolorna genom social oro, stök och skolk bland eleverna.

Inte sällan måste personalen samtidigt kämpa med dålig ekonomi, en tung arbetsbörda och små möjligheter att sätta in socialt eller specialpedagogiskt stöd. Trots det görs enorma insatser i de här skolorna, av heroiska lärare som brinner för sina elever.

Nästa läsår träder den nya skollagen i kraft som innebär höjda krav på skolornas stödåtgärder. Bevisligen har dock rektorerna på åtskilliga skolor hittills inte haft förutsättningar att ge tillräckligt stöd till sina elever. På Rosengårds-skolan i Malmö var det i år bara 28 procent av avgångseleverna som blev behöriga att söka till gymnasiet, över två tredjedelar av eleverna hamnade utanför. En katastrof, som passerat förbi i tysthet. Det fanns under förra läsåret bara två specialpedagoger på hela skolan.

Hela debattinlägget
Statistiken, SVD
Statistiken, Skolverket
Artikel om skolpengen från 2009

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt