torsdag 9 december 2010

Sida-miljoner till irakisk fotboll

IRAK Sida har valt att via den nordiska organisationen Cross Cultural Project Association, med säte i Danmark, lägga 8,6 miljoner skattekronor på fotbollsskolor i Irak under en treårsperiod med syftet att fotbollen ”ska bli ett redskap för mänskliga rättigheter, jämställdhet och fred”.

Malin Stawe, handläggare på Sida, berättar att liknande satsningar på Balkan gett ”mycket positiva och intressanta resultat”. Genom sport skapas relationer mellan människor och grupper och med tiden mer tillit i ett konfliktdrabbat och splittrat samhälle, säger hon.

Open Fun Football Schools in Iraq, som projektet döpts till, är redan i gång i Irak och ska pågå till december 2013. Med svenska skattebetalares insats ökar resurserna. Lokala fotbollsskolor över hela landet ska upprättas där det är möjligt.

Stawe berättar att barn från olika samhällsgrupper ska bjudas in och att det totalt handlar om cirka 15 000 barn i åldrarna 8-11 plus deras föräldrar och andra aktörer. Fotboll är populärt bland Iraks pojkar och man hoppas att projektet ska locka till sig 15 procent flickor, vilket man anser vara en realistisk målsättning.

– Det är ett fredsbyggande projekt där metoden hämtat inspiration från den nordiska idrottsrörelsen, men anpassats för att vara konfliktkänslig och bidra till fred, säger Malin Stawe.

DN

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt