tisdag 14 december 2010

Svenska bidragsmiljoner till Al-Qaida

SKATTESUBVENTIONERAD TERRORISM Två män sitter anhållna misstänkta för bidragsfusk i Halland. Det utbredda bidragsfusket har visat sig ha förgreningar i flera andra orter runtom i landet. Polisens olika disktrikt samarbetar nu för att kartlägga det gigantiska bedrägeriet. Man räknar med att den totala omsättningen för fusket kan ligga så högt som tio miljarder kronor. Pengar som bland annat tros ha gått till att finansiera Al-Qaidas verksamhet.

Senast i går rapporterade vi om en av dessa assistansbluffar.

Det handlar dels om personer som påstår sig varit sjuka, men som är friska. Sedan handlar det även om fall där den sjuke inte varit sjuk i den mån som ersättningen omfattar.

Karl-Arne Ockell, chef länskriminalen Halland

Flera av fallen kan kopplas samman. Det rör sig om organiserad brottslighet där firmor som hyr ut personliga assistenter satt i system att lura Försäkringskassan. Enligt Ockell finns de här firmorna över hela landet.

En del av pengarna har gått till att bygga hotell, bostäder och andra slags fastigheter utomlands. Resonemang förs nu kring om svensk polis har rätt att konfiskera dessa fastigheter.

En stor del av pengarna misstänks ha använts till att finansiera terrorverksamhet. En källa inom polisen säger till GT att dessa bluffmakare är en av de största finansiärerna till Al-Qaida, svenska skattebetalare alltså indirekt. Polisen har kunnat spåra en del av pengarna men man är mycket förtegen om utredningen.

Hallandspolisen har framgångsrikt sprängt tre ligor som sysslat med denna typ av bluffverksamhet. Hittills har tre härvor klarats upp med fällande domar, sju till håller på att nystas upp och hela 30 misstänkta fall finns bara i Halland.

Vi har ett enormt arbete som ligger framför oss, konstaterar Ockell.

GT

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt