söndag 12 december 2010

Mångmiljonbidrag för att inkvotera invandrare i svensk idrott

DISKRIMINERING Det svenska Riksidrottsförbundet, som är en paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen, satsar nu 8 miljoner kronor för att ”öka mångfalden” inom svensk idrott.

RF-projektet, som offentliggjordes i förrgår, kommer att pågå i upp till två år. Samtliga föreningar som fått pengar har planerat för långsiktiga satsningar med fokus på  bland annat invandrare och jämställdhet. 116 ansökningar har kommit in till RF. Drygt tio procent har i dagarna fått klartecken att dra igång verksamheten.

I ytterligare ett projekt, fast i mindre skala, ser RF också över integrationsdelen i idrottens organisation. Lena Björk på Riksidrottsförbundets avdelning för idrottsutveckling säger:

Vi har följt det som skrivits och vi tror att det samarbete vi startat med fyra stora idrottsförbund om bland annat utbildning i de här frågorna kommer att ha positiv effekt.

En av de föreningar som med hjälp av statliga pengar nu skall inkvotera invandrare i sin verksamhet är Arlanda Jets som bedriver verksamhet inom amerikansk fotboll. Närmare en halv miljon kronor har klubben fått för att med olika medel öka antalet spelare och ledare med invandrarbakgrund till minst 30 procent, en andel som vida överstiger vad som normalt brukar tillskrivas den gruppens del av befolkningen.

Johanna Dermer, föreningskonsulent i Arlanda Jets, tycker det är en jättebra idé att kvotera in invandrare.

I Märsta där vi håller till finns många invandrare och nyanlända. Vi vill hjälpa till att integrera dem i svenskt föreningsliv och samtidigt öka jämställdheten i klubben.

Vad gällande just jämställdheten är det bland annat på kvinnliga så kallade ”cheer leaders” man har för avsikt att satsa en del av det skattefinansierade bidraget.

SvD

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt