måndag 13 december 2010

Ny assistansbluff: Ägarna anhållna för grova bedrägerier

ASSISTANSBLUFF Halmstad verkar vara staden där alla bluffande från mellanöstern samlas och drar igång assistansföretag som sedan blåser Försäkringskassan på mångmiljonbelopp i ersättningar. Tidigare var det de båda ”Kaninmännen” och deras kumpaner. Senast ut är måndagens anhållandet av ägarna till Charkas Assistans AB, misstänkta för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott. På måndagsmorgonen hämtades de in för förhör och anhölls sedan misstänkta för Polisen har också genomfört flera husrannsakningar. Uppgifterna om det misstänkta bedrägeriet kom fram efter ett samarbete mellan Hallandspolisen, Skatteverkets skattebrottsenhet och Försäkringskassan.

På sin hemsida, Charkas Assistans AB, skriver man

Företaget Charkas Assistans AB grundades av Hassan Charkas, som upptäckte att många funktionshindrade saknade en rådgivare och ett stöd i sitt sökande bland samhällets utbud av tjänster. Ett seriöst företag som oss behövdes.

De anhållna


Hassan Charkas

Hassan Charkas, 42 år, Styrelseledamot
Anis Charkas, 51 år, Styrelsesuppleant

Redan för tre år sedan var Hassan Charkas i skottgluggen av media och myndigheter. I en rad artiklar framgick det att han plockat ut 22 miljoner till sig själv i aktieutdelning åren 2005-2007. Pengarna har han fått av Försäkrings-kassan som betalade ut ersättningar för hans då 90 anställda assistenter vilka är föräldrarna till de många ”handikappade barnen” i behov av assistans. Merparten är invandrare. Föräldrarna har också kunnat få en halv miljon årligen – obeskattade.

Affärsidén var enkel: hjälpa handikappade invandrarbarn och deras föräldrar där de sistnämnda anställdes som assistenter mot låg lön /80 kronor i timmen. Därefter delade bolaget på överskottet man fick från Försäkringskassan med föräldrarna – oredovisat och oskattat. Det kallades för "återbetalning för assistansersättning". Schablon-ersättningen från Försäkringskassan uppgår till 228 kronor per timme (2007).

Ett exempel är från inkomståret 2007. Föräldrarparet redovisade vardera för 203 000 kronor i inkomst. Men de fick även ut obeskattade 437 000 kronor som "återbetalning för assistansersättning.

Sedan dess har föräldrarna/assistenterna upptaxerats rejält, där all ersättning bedömdes vara lön. Man ålade även dem att betala ett 40-procentigt skattetillägg i straffskatt. Granskningen av företaget medförde att inkomsttaxeringen höjdes med 6,7 miljoner kronor samt underlaget för arbetsgivaravgifter med drygt 12 miljoner, vilket medför ytterligare avgifter med 4 miljoner kronor plus skattetillägg. Företaget hävdade att det varit en förhandlingsfråga hur mycket de anhöriga fått i lön respektive skattefri återbetalning av assistansersättning.

Charkas Assistans AB har även ägnat sig åt är att driva processer mot Försäkringskassan och kommuner om att få fler skattefinansierade betalda timmar för sina kunder än de som först beviljats. Intäkter som troligtvis gått till ren vinst iställlet för hjälp till den vårdbehövande.

Branchorganisationen Assistansamordnarna har dömt ut bolaget som oseriöst och tar starkt avstånd ifrån det. Charkas Assistans AB vägrar till exempel teckna kollektivavtal och Hassan Charkas själv misstror utbildad arbetskraft till sina klienter och i ett uttalande han lämnade till Smålandsposten i samband med intervjun 2007, då sade han att de bäst lämpade att vara assistenter åt funktionshindrade barn är föräldrarna, och tillade att de inte kräver utbildning.

Sedan har regeringen ändrat i lagen om ersättningar (2008) och två år senare sitter Hassan och kollegan anhållen för grova ekobrott.

Länkar

SMP
SMP
SMP
HP
Föräldrarkraft
Regeringskansliet
FK

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt