fredag 3 december 2010

När kommer tacket?

RAKA PUCKAR I en insändare till Länstidningen Södertälje svarar Rolf B Bertilson (M) på en tidigare insändare publicerad i samma tidning i somras, skriven av Robert Halef (S), som går ut på att syrianerna och assyrierna i staden borde vara tacksamma över allt Sverige gett dem. Bertilson i sin tur frågar sig när “tacket” ska komma.

Halef skrev bland annat:

Vi har fått en fristad häri Sverige eftersom vi inte kunde leva fritt i våra hemländer på grund av olika etniska och religiösa skäl. Vi har blivit väl mottagna med mycket kärlek, ömhet och tolerans. Vi får absolut inte glömma denna humanitära handling från svenska staten och folket.

Vi måste titta oss i backspegeln lite då och då. Här i Sverige har vi kunnat leva i frihet med alla demokratiska rättigheter som det svenska folket har, utan särbehandling. Vi har fått möjlighet till arbete, kunnat bygga kyrkor, bli förmögna och starta egna företag. Många av våra ungdomar har fått höga akademiska utbildningar. Vi har även lyckats politiskt, vi har syrianer och assyrier som är riksdagsmän här i svenska riksdagen. Vi hartill och med fått en möjlighet att bli ministrar här i Sverige.

[...]

Våra organisationer måste börja våga agera mot de kriminella människor som finns bland oss, oavsett vilka deär. Vi bör utestänga dem från våra aktiviteter som till exempel våra fotbollsmatcher, föreningar och fester. Våra kyrkor, med båda biskoparnai spetsen, måste predika hårt och hänsynslöst mot dessa människor och alla ohederliga och kriminella handlingar. Inte minst våra två tv-kanaler (Suryoyo sat och Suroyo tv) måste våga ta debatten och propagera mot dessa människor och upplysa våra ungdomar så att de inte hamnar på den kriminella banan och blir svansar till vissa kriminella människor.

Bertilson:

När tänker ni börja visa att ni tycker att det var juste att ni fick bosätta er i vårt land och i Södertälje. När tänker ni börja bidra inte bara till det egna livet, utan även till vårt  gemensamma liv? Vi andra har väntat länge. Vi har väntat länge nog!

[...]

Lördagen den 27 november beskrevs i LT verksamheten i föreningar med påstådd olaga alkoholförsäljning i lokaler som innehas av personer med er bakgrund. Hur många gånger har polisen gjort tillslag i olika så kallade föreningslokaler i Ronna?
Robert skrev om sammansättningen av kriminella gäng som finns i Södertälje och där män med assyrisk/syriansk bakgrund finns med. Om det är så, blir min fråga till dessa män: var det därför ni kom hit, för att utföra kriminella aktiviteter? Var det inte för att slippa vara rädda för att bli dödade?
Nu skrämmer ni själva i stället andra människor! Var finns moralen i detta?

Många ungdomar med assyrisk/syriansk bakgrund som är födda i Södertälje och som kommit upp i tonåren kan faktiskt inte tala bra svenska. Varför? En förklaring kan vara att svenska inte är språket innanför hemmets dörrar. Varför vill inte föräldrar till dessa ungdomar att de ska lära sig bra och flytande svenska? Allt annat ställer bara till problem, inte bara för ungdomarna själva utan även för barn med genuin svensk bakgrund. ­Lärarkoncentrationen med extra hjälp till dem som inte förstår språket skapar obalans i klassrummet. Det skapar tyckande i negativ riktning samtidigt som det drabbar ekonomin i skolan.
Hela vårt utbildningsengagemang ställs på prov. Pengarna räcker inte till.

[...]

Någonstans har allt gått snett och går fortfarande snett. Särskilda program måste till för integrering. Särskilda bolag måste bildas där ni bor för att det ska ordna sig. Särskilda åtgärder behövs snart överallt för att det ska bli någorlunda bra. Var det så vi alla tänkte oss det hela? Var det så ni ville ha det när ni kom hit eller ville/vill ni inte bli en del av samhället – bli en del av Södertälje?

[...]

LT

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt