fredag 17 december 2010

Förtidspensionär är domare i Irak

DANMARK I vårt grannland avslöjas ännu en gång hur invandrare, irakier i det här fallet, fuskar till sig stora belopp samtidigt som de har högavlönade arbeten i sina hemländer.

Adel Mohammad Juan, en 58-årig irakier med danskt medborgarskap, får förtidspension samtidigt som han är en framträdande domare och vice åklagare i den irakiska staden Sulaimaniya.

Enligt Ekstra Bladet tjänar mannen 23 000 skattefria kronor i månaden – en inkomst han inte uppgivit för danska myndigheter vilket står i strid med Skatteverkets regler om att även inkomster i utlandet ska beskattas i Danmark. Hans höga lön i Irak ska dessutom göra så att hans förtidspension i Danmark antingen reduceras kraftigt eller tas bort helt.

- Det er et groft eksempel på socialbedrageri, og det er jo ekstra foruroligende, at der er tale om en ansat inden for retssystemet, siger Peter Møller, konsulent i kontrolenheden i Frederiksberg Kommune og en af landets førende eksperter.

Fallet uppkommer mindre än en månad efter att regeringen och Dansk Folkeparti enats om att skärpa insatsen mot bidragsbedrägeri ytterligare.

- Men det viser jo bare nødvendigheden af, at der ikke skal slækkes på det her arbejde rundt omkring i kommuner, skat og politi, siger Peter Møller til Ekstra Bladet.

Adel Mohammad Juan är den senaste i en lång rad bidragsfuskare som Ekstra Bladet avslöjat. I oktober föll hammaren hårt över sex irakier som avslöjats med att leva dubbelliv där de tjänade bra på höga positioner i Irak samtidigt som de fick socialbidrag från Danmark.

De sex bedragarna fick i höstas sina ärenden behandlade av Skatteverket och fick gigantiska skattesmällar för de inkomster de hållit undan för danska myndigheter. Enligt uppgift ska det röra sig om cirka tio miljoner danska kronor. Därutöver ska irakierna också betala tillbaka flera miljoner som de oberättigat fått i socialbidrag.

Ekstra Bladet

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt