torsdag 13 januari 2011

Betygsras i utsatta områden

SKOLAN Siffror från Statistiska centralbyrån visar att resultaten i skolor i så kallade utsatta (läs: invandrardominerade) områden har sjunkit dramatiskt och utbildningsminister Jan Björklund (Fp) uppmanar kommunerna att slänga bort ännu mer av skattebetalarnas pengar på skolorna i de berörda stadsdelarna.

Araby i Växjö, Gamlegården i Kristianstad och Hovsjö i Södertälje tillhör exemplen på stadsdelar där elevernas resultat sjunkit så pass att bara hälften numera har tillräckligt bra betyg för att kunna läsa vidare på gymnasiet.

Siffrorna från SCB som tagits fram för Rapports räkning visar att skolkunskapen sjunkit dramatiskt under de senaste 12 åren, och det är de invandrardominerade områdena som trenden är allra tydligast. 1998 blev 73 procent av eleverna godkända, 2010 ligger motsvarande siffra på 68,7 procent.

Jan Björklunds recept är mer pengar.

- Jag tror det behöver göras mer. En sak är att kommunerna måste ge mer resurser till de skolor som har många invandrare, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

I de 38 stadsdelar som ingått i undersökningen är det i genomsnitt färre än sju av tio elever som blir godkända för att söka vidare till gymnasiet, jämfört med samtliga elever i landet där omkring nio av tio godkänns.

Klicka på bilden för att förstora listan.

SVT

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt