lördag 8 januari 2011

Borlänge försöker intregrera analfabeter


Bilden är hämtad från fjolårets första maj-tåg. Hur många dagar har deltagarna i tåget på arbetarrörelsens dag arbetat i sitt liv?

FLYKTINGKAOS Borlänge har tagit emot många flyktingar från Somalia och Afganistan, turkiska, syrianska, iranska och irakiska Kurdistan. Och övervägande återfinns i stadsdelen och miljonprogrammet Tjärna Ängar vilken betraktas som ett av stadens största problemområden med hög kriminalitet. Polis och fältassistenter har bland annat rapporterat att narkotikatillflödet ökar. I området bor drygt 2 627 personer varav 1 632 är utrikes födda samt ytterligare 312 med båda föräldrarna födda utomlands. Sammantaget är 76 procent utländsk härkomst och sysselsättningen i arbetsför ålder (20-64 år) ligger idag på 24,6 procent. Sett till hela Borlänge har 80 procent av befolkningen 20-64 år arbete.

Fler siffror

Våren 2010 skrev vi en post om situationen som återges i sin helhet:

Borlänge har bekymmer, stora bekymmer med ett högt antal somalier som inte klarar av SFI eller ens tillstymmelsen till att få ett jobb. Situationen med utbildningsnivå är t o m mycket allvarligare än i Södertälje. Detta ger ett mycket hårt tryck mot socialförvaltningen, där kostnaderna för försörjningsstöd ökar kontinuerligt. Staten står för kostnader i tre år, därefter är det kommunen som står för kostnaderna för dem som inte lyckas komma in på arbetsmarknaden.

  • Somalia har i fjol passerat Finland som det ursprungsland med flest boende i Borlänge.
  • Under 2009 kom 755 utrikesfödda till Borlänge. 387 kom hit för att arbeta, studera eller av kärlek. 368 kom hit som flyktingar.
  • Under 2008 gick 66 procent av socialbidragen i Borlänge till utrikes födda, som då utgjorde 11,7 procent av befolkningen.
  • 2007 hade Borlänge 140 personer i SFI-studier. Av dessa hade 37 procent max sex års studier. I Södertälje hade man 375 personer i SFI-utbildning, varav tre procent hade max sex års utbildning.
  • Ytterligare 174 står i kö till SFI-utbildning
  • Språkproblem är den största anledningen för att invandrare har svårt att komma ut på arbetsmarknaden. En fjärdedel har inte klarat av SFI-utbildningen.
  • I förskolan finns det nio olika hemspråk förutom svenska. I skolan är det 13 språk.
  • Det tar i genomsnitt sju år för en man att bli självförsörjande. För kvinnor är det tio år.

Samtidigt står Borlänge och övriga Sverige inför en stor förändring av arbetsmarknaden. Man resonerar som så att man ser dessa somalier som en resurs, då den nuvarande arbetskraften inte räcker till. Kommunens arbetsgrupp vill därför att man skapar något nytt system som kan få ut somalierna i jobb. Ytterligare satsning på SFI, praktikplatser. Åtgärder som ställer stora ekonomiska krav på kommunen om det ska lyckas.

Vi skriver januari 2011

Ett integrationsutskott i Borlänge kommun har nu bildats som sätter igång inom kort. Arbetsförmedlingen, sociala myndigheter, handläggare integration, läkare, sjuksköterska samt en del av SFI och vägledningscentrum ska finnas på samma plats. Man ska även låta skattekronorna rulla ytterligare med en öppen förskola på samma plats där somaliska jättefamiljer kan lämna in barnen.

Integrationsutskottets verkställande del ser dock fram emot det kommande året och säger sig ha fått klartecken från ett dussintal företag inom handel där 20+ ska få göra sin praktik. Företagen tänker således inte betala en krona i lön och ser samtidigt en fördel att nå nya stora målgrupper i sin affärsverksamhet.

Miljöpartist lever på en annan planet

Sett till ovan katastrofala siffror och utsikter tycker man att politikerna borde ha någon form av verklighetsuppfattning och helt enkelt säga nej till fler analfabeter, grava ekonomiska problem mm. Icke då.

Ordförande i det nya utskottet är en verklighetsfrånvänd miljöpartist och kommunalråd, Nils Gossas. Trots att kommunerna efterlyser en reglerad spridning av flyktingarna istället för att samla dem i enklaver samt bättre ekonomisk ersättning menar Nils Gossas på fullt allvar att Sverige har råd med fler flyktingar. Han tycker även svenskarna blivit mindre solidariska då det gäller viljan att hjälpa folk från andra länder.

- Sverige tar emot cirka en tredjedel av de som ansöker via asylrätten, därmed säger vi nej till väldigt många, säger Nils Gossas.

Men samtidigt erkänner han att det finns problem med invandringen och att man inte ska gömma undan problemen.

- Självklart blir det stora belastningar för kommuner som tagit emot många och som därför också får ännu fler som flyttar dit idag, säger han.

- Ett problem för de som kommer till Borlänge är att många inte kan läsa eller skriva. Men nytt sedan årsskiftet är att alla kommunala verksamheter ska ha med integration som en del, och vi har många projekt på gång för att lösa integrationen. Men visst, det blir en ekonomisk belastning på kort sikt att ta emot många utländska medborgare, säger Nils Gossas.

Han menar ändå att Sverige har råd att ta emot dessa utsatta människor.

- Det verkar som om folk nu mer än tidigare frågar sig hur mycket det kostar att hjälpa andra. Det är mest sådana argument när man diskuterar dessa frågor.

Dalademokraten
Dalademokraten
Dalademokraten

Nils Gossas dunkla förflutna

2008 avslöjades det att Nils Gossas ägde aktier för tiotusentals kronor i olje- och gasbolag och gillade att tävla i börs-SM. I portföljen fanns bland annat andelar i Lundin Petroleum, som har fått svidande kritik för sitt agerande i Sudan. Själv försvarade han sig med att aktiehandeln är en “kul grej” och att “det inte går att ta bort olja och gas, då kollapsar samhället.” Dagen efter fick han göra en pudel och sälja sina innehav. Det rimmade illa med miljöpartiets politik och profil.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt