lördag 8 januari 2011

Pakistansk guvernör mördad för kritik av blasfemilag

PAKISTAN Guvernören för Punjabprovinsen, Salman Taseer, mördades i tisdags av sin egen livvakt efter att ha kritiserat landets stränga blasfemilagar som förbjuder alla slags negativa uttalanden om islam, koranen eller profeten Muhammed. En lag som straffar den skyldiga med döden, och som Taseer kallade “de svarta lagarna”.

Livvakten, Malik Mumtaz Hussain Qadri, greps och har erkänt mordet och förklarar sin handling med att Taseer hädade profeten Muhammed.

Taseer sköts med 26 skott då han lämnade en marknad där han hade lunchat med en vän på ett kafé. Han togs till sjukhus men dog av blodförlust. Dr. Sharif Astori, talesperson för Poly Clinic Hospital, säger att han redan var död vid ankomsten till sjukhuset.

Kulorna träffade bröstet, ansiktet, halsen och benen. Några genomborrade kroppen och fortsatte ut på andra sidan.

Han visste om att han var måltavla för vissa på grund av hans hållning till blasfemilagarna i landet.

I november dömdes en kristen kvinna till döden i samma provins för att ha hädat profeten Muhammed under ett gräl med muslimska kollegor 2009. En utredning av det pakistanska ministeriet kom fram till att anklagelserna mot Asia Bibi härstammade från “religiös och personlig antagonism” och rekommenderade att hon skulle frigivas. Regeringen sa också att de skulle granska lagen.

Taseer kommenterade fallet och sa att Pakistans president, Asif Ali Zardari, skulle benånda Bibi om domstolen inte gjorde det, och beskrev honom som en liberal och modern president.

Blasfemilagen är inte en lag skapad av gud, utan av människor, sa Taseer, och ansåg att lagen ger extremister och reaktionärer en ursäkt att göra svaga människor och minoriteter till måltavlor.

I kölvattnet efter mordet säger Shahbaz Bhatti, minoritetsminister, att han har för avsikt att fortsätta kampen för ändringar i den omstridda lagen.

Jag kommer att kampanja för det här, dessa fanatiker kan inte stoppa mig från att ta ytterligare steg mot misbrukandet av blasfemilagen, säger Bhatti, och hävdar att han inte fruktar för sitt liv men erkänner samtidigt att han mottar hot, som bland annat består av att religiösa extremister säger att även han ska mördas om han utför några ändringar i lagen. Han säger sig dock vara redo att offra sitt liv för sina principer då Pakistans folk är offer under förevändningar av blasfemilagen.

Den eminente Michael Coren tog upp fallet i sin show nyligen:

CNN

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt