lördag 22 januari 2011

Kollektiv härdsmälta efter Wikileaksdokumenten

WIKILEAKSDOKUMENTEN Efter avslöjandet att utrikesminister Carl Bildt och migrationsminister Tobias Billström, båda moderater, 2007 ifrågasatt den stora invandringen från Irak på plats i Bagdad har såväl medie- som politikervärlden drabbats av en kollektiv härdsmälta och det tävlas just nu om vem som kan komma med det starkaste avståndstagandet. Dessutom har krav på Billströms avgång kommit.

Knappt hade bläcket torkat i landets tidningar innan godhetsfrenesin och moralpaniken orsakade en närmast kollektiv härdsmälta i huvudet på landets journalister och politiker. Att Bildt och Billström försökt ställa krav i en ohållbar situation och hänvisat till folkets röst hemma i Sverige går icke för sig, inte då det handlar om den nya tidens adel – invandrarna. Innehållet i dokumenten har kallats skandalösa, rasistiska och avskyvärda.

Hela denna situation skulle inte vara komplett utan ett uttalande från Mona Sahlin, och mycket riktigt ojar hon sig i dag över dokumenten, som hon liknar vid en sverigedemokratisk retorik.

– Jag brukar vara försiktig med att använda ord som skandalöst, men det här är en skandal. Det här är verkligen politiskt hyckleri. De pratar i riksdagen om att Sverigedemokraterna är ett problem, och sen talar de så här bakom stängda dörrar, säger Mona Sahlin.

Från Liberala ungdomsförbundet kommer i dag krav på Billströms avgång. Enligt Adam Cwejman, ordförande i LUF, är det den sammantagna bilden av migrationsministerns politik som frambringat kravet. Han anser också att man som liberal inte kan acceptera att Billström talar om opinionssvängningar i stället för skyddsbehov avseende flyktingmottagande. Cwejman kritiserar även avvisningen av kristna irakier, Billströms syn på rumänska zigenare och avvisning av så kallade flyktingbarn till Malta.

I GP kan man läsa om gömda irakier som ger sin syn på det hela, människor som alltså per definition fått sin sak prövad och fått avslag på sin asylansökan.

- Hur kan det annars vara möjligt att Sverige, som är känt som ett mänskligt land, kan skicka tillbaka utsatta minoriteter till Irak? Vi ges ju inte ens möjlighet att åka till något annat land, säger Saluan Steffo.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är inte förvånad över vad som sagts bakom stängda dörrar, dock anser han det vara ett hyckleri att säga en sak i den öppna debatten och en annan då kamerorna inte är på.

PI · Dokumentet

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt