tisdag 18 januari 2011

Kaosartat tvättstugebråk ledde till knivattack mot 1-årig flicka

Skriv vettiga inlägg, ifrågasätt den milda domen. Men inget om ”pack, kamelryttare, nackskott” osv. Moderatorerna är tillsagda att stänga av enskilda vid grova övertramp om så behövs alt. stänger vi helt denna för kommentarer./Red

KNIVATTACK Det hela utspelade sig i ett hyreshus i cent­rala Ryd i slutet av oktober och handlade om en stulen tvättid. Den 28-årige egyptiern Sameh Ahmad Aboras kom i bråk med en kvinnlig granne som anklagade honom för att ha tagit hennes tvättid. Då började han grovt förolämpa henne och flera av hennes familjemedlemmar och andra grannar i hyreshuset drogs in i bråket. Det resulterade i ett våldsamt knivslagsmål samt en knivattack mot en ettårig flicka i famnen på sin mamma. Knivhugget missade flickan med bara runt 20 centimeter och hon kunde inte sova efter händelsen på två veckor, enligt mammans vittnesuppgifter. Den ettåriga flickan räddades i sista stund av sina föräldrar när de flydde in i sin lägenhet.

Sameh Ahmad Aboras fick själv ta emot slag och retirerade in i sin lägenhet. Där hämtade han kökskniven som han sedan gjorde utfall med mot den ettåriga flickan och flera andra personer. De vuxna som attackerades lyckades avvärja huggen med armar och ben och fick bara lindriga skador. Emellertid blev en granne huggen i huvudet. Och gemensamt för alla attackerade är att Aboras försökte hugga dem i både bröstkorgen och huvud.

Sameh Ahmad Aboras hävdade under rättegången nödvärn men det gick inte tingsrätten med på.

Fler åtalspunkter

Sexuellt ofredande

Vid ett annat tillfälle åkte Sameh Ahmad Aboras buss. Några säten framför honom satt en ung kvinna. Efter en stund reste han sig och satte sig snett framför henne och började masturbera. Aboras vände sig mot henne men hon tittade bort. Han höll på i tio minuter, hela vägen till Tingsryd. Hon såg att han torkade av sig på gardinen i bussen. Hon vågade inte passera honom och gå fram till busschauffören och säga till. ”Det hela var äckligt.”

Hot mot tjänsteman

Målsäganden Larsson arbetar på häktet där Sameh Ahmad Aboras var intagen. Aboras placerades i isoleringscell sedan denne förtärt rengöringsmedel vilket krävde sjukhusvård. Redan på sjukhuset hotade Aboras honom och hans kollega Lars till livet. Aboras placerades i isoleringscell med sekundbevakning. På förmiddagen den aktuella dagen hade Aboras uppträtt aggressivt i samband med duschning men hade lugnat sig därefter. Aboras bad att få träffa en läkare på grund av problem med hals och mage. Han var vakthavande befäl och kontaktade sjuksköterskan som ordinerade Novalucol.

Han bedömde medicinen som tillräcklig just då men om läget hade förvärrats hade läkare tillkallats. Eftersom Aboras tidigare hade hotat personal bad han kollegan Mats följa med honom för att överlämna medicinen. Aboras var aggressiv och han öppnade därför endast en lucka i dörren. Han bad Aboras sträcka ut handen för att ta emot medicinen. Aboras godtog inte medicinen utan ville träffa en läkare.

Aboras var upprörd, anklagade honom för att han satt i isoleringscell och sa "I will fuck you, I will fucking kill you" tre gånger. Han hörde klart och tydligt vad Aboras sa. Aboras slog och sparkade mot dörren. Han stängde därför luckan. Några timmar senare samma dag polisanmälde han händelsen. Han upplevde Aboras hot, mot bakgrund av hur Aboras har uppträtt mot personalen tidigare, som allvarligt.

Förgripelse mot tjänsteman och våld mot tjänsteman och försök till våld mot tjänsteman

Målsäganden Johansson arbetar på häktet och har tidigare arbetat på olika anstalter. Han arbetar halvtid som uppsökare på häktet och halvtid som kriminalvårdare. Den aktuella dagen kring lunchtid var en kollega till honom inne hos Sameh Ahmad Aboras med lunch. Aboras ville inte ha maten som serverades. Aboras ringde på och han gick dit för att kollegan inte skulle behöva gå igen. Han förklarade för Aboras att man inte kan välja maten själv men att önskemål, om man till exempel är vegetarian eller muslim, tillgodoses. Aboras spottade då honom i ansiktet. Det kändes otrevligt och han blev orolig att Aboras skulle hoppa på honom. Han gick till vakthavande befälet Bertilsson och förklarade vad som hade hänt.

Bertilsson följde med honom till Aboras och frågade om denne hade spottat på Johansson. Aboras svarade nej och höjde röstläget, det var fel på maten. Bertilsson sa åt Aboras att han fick följa med in ett annat rum, att det inte var ok att spotta på personalen. Aboras vägrade. De tog tag i varsin arm på Aboras och gick ut med denne i korridoren. Aboras började sparka och slå och slet ner både honom och Bertilsson. I samband därmed skallade Aboras honom och drog av hans glasögon. Skallningen gjorde honom omtöcknad. Aboras försökte trycka in sina fingrar i hans ögon, vilket var väldigt obehagligt. Han böjde dock bak huvudet så att Aboras aldrig träffade ögonen.

Fler personer kom till platsen och Aboras togs till isoleringscellen där han bältades i sängen. Efter händelsen tänker Johansson till mer i arbetet eftersom han vet vad som kan hända. Han fick inga skador efter skallningen men hade ont fram till kvällen därpå. Aboras hade tidigare under dagen beviljats telefontillstånd, ett beslut som han delgav denne. Han vet inte om Aboras blev arg på honom på grund av detta.

Växjö tingsrätt dömde

  • Sameh Ahmad Aboras, född 1982 och medborgare i Egypten, för grov misshandel, försök till grov misshandel, sexuellt ofredande, hot mot tjänsteman och våld mot tjänsteman till fängelse två år. Han ska utge skadestånd på närmare 540 000 kronor till de olika målsäganden. Tingsrätten ogillande åtalspunkten misshandel i ett femte drama.

Sameh Ahmad Aboras är tidigare ostraffad. Av inhämtat rättspsykiatriskt utlåtande framgår att han inte begått de åtalade gärningarna under allvarlig psykisk störning men att han lider av en aggressionsproblematik.

Åklagaren yrkade inte på utvisning. Ej heller beslutade tingsrätten om det. Han har tidigare fått uppehållstillstånd.

Dom meddelad 2011-01-12. Växjö tingsrätt, B 1531-10

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt