söndag 9 januari 2011

Nobelpristagare hyllar Rinkeby

FÖRVIRRAD Förra årets Nobelpristagare i litteratur, Mario Vargas Llosa, har uppenbarligen gått vilse rätt rejält i vissa avseenden sedan han fick mottaga sitt pris ur konungens hand i Stockholm december 2010. I samband med sitt besök i Sverige passade han på att besöka biblioteket i Rinkeby, ett av de mest segregerade och ghettofierade “utanförskapsområden” som finns i landet. Detta föranledde Llosa att i en krönika i spanska dagstidningen El Pais sjunga Rinkebys lov och framhäva hur bra området fungerade.

Llosa, som bland alla andra fel han har om Rinkeby lyckas placera stadsdelen söder om Stockholm (skall vara väster), berättar om sitt besök på biblioteket i Rinkeby, där han blev mäkta imponerad av högstadiebarnen som hälsade honom välkommen på 19 olika språk.

Det kanske skulle ha varit anmärkningsvärt i någon skola med en etnisk normalfördelning av eleverna, men med tanke på att 90 procent av stadsdelens invånare har invandrarbakgrund så borde väl språkkunskaper vara något självklart. Däremot slirar Llosa rätt ordentligt när han påstår att “alla kan svenska och engelska, men ingen har förlorat sitt modersmål.”

Sedan är det bara svammel för hela slanten. Vargas Llosa menar att den filosofi som råder på skolan kan sammanfattas i ordet “tolerans” och tycker skolan i Rinkeby kan stå som modell för hur man skall kunna undvika “främlingsfientlighet, med ett högerpopulistiskt parti i riksdagen”. Möjligtivs jämför han med skolorna i hans hemland Peru…

Skolorna i Rinkeby tillhör år efter år de allra sämsta i hela Sverige vad avser elevresultaten. Dessutom är det ständiga problem med skadegörelse, anlagda bränder och utåtagerande invandrarlever. Om Llosa anser “tolerans” vara av större vikt än att tillgodogöra sig kunskaper och lära sig ordentlig svenska så är nog Rinkeby bra. För den allmänna nivån på den svenska skolan är Rinkeby inget annat än en katastrof, liksom hela bostadsområdet är det.

Dagens Nyheter, som självklart är i skriande behov av att kunna visa upp allt vad positiva omdömen om konsekvenserna av den svenska massinvandringspolitiken är inte sena att skriva en kort artikel om det hela. Det kallas för att gripa efter halmstrån…

Gustaf Janson

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt