söndag 30 januari 2011

Tondöv ensamkommande med tvivelaktig ålder

ENSAMKOMMANDE I skånska Eslöv ligger Kärråkras äldreboende Husaren och bredvid det ett vårdboende, ett dagis, förskola samt låg- och mellanstadie. Förra våren godkände kommunstyrelsen i Eslöv en överenskommelse med Migrationsverket om anordnande av boende för ensamkommande utan legal vårdnadshavare i Sverige. Boendet löste man genom att låta ensamkommande somalier och afghaner flytta in i en flygel till äldreboendet. Totalt handlade om sexton påstådda barn, som har varsitt rum. Vob Syd, som driver boendet, ägs av de skånska och småländska kommunerna.

I en tvådelad artikel redovisar nu Skånska Dagbladets journalist Lennart Andersson sitt besök på boendet. För nu har de sexton ensamkommande afghanerna fått uppehållstillstånd vilket betyder att de snart måste flytta ut – och där nya sexton ska flytta in. VoB har under året som gått förberett afghanerna på att ta hand om sig själva, sin ekonomi mm när de väl flyttar. För att kunna dadda med alla dessa unga män krävs en stor mängd personal:

  • Alla har varsin god man, två socialsekreterare och en asyladvokat.
  • Kontaktpersoner på vårdcentralen och alla frivilliga från oganisationer som Rädda Barnen och Röda Korset.
  • Nio personer i Husarens personalstyrka där två alltid är i tjänst.
  • Ytterligare sex tillfälligt anställda att ringa in om det skulle behövas.

Och som inte det vore nog. Det finns till och med en ”träningslägenhet” centralt placerad i lilla Eslöv. Dit åker man två och två dagtid och på helgerna för att förbereda sig inför den kommande utflyttningen. Sedan åker man tillbaka och sover på det vanliga boendet. Vad kostar detta skattebetalarna?

Vidare får svenska ungdomar veta följande om sig själva – och om afghanerna:

-Våra ungdomar är i åldrarna 14-17,5 år, men de är mer mogna än svenska jämnåriga, säger Afrah Hussein, som är verksamhetschef på Eslövs boende för ensamkommande flyktingungdomar.

Och i sedvanlig ordning får vi inget veta om deras förflutna.

Hon har inte pressat pojkarna för mycket på det förflutna eller på hur de tog sig hit.

Afrah Hussein har (heller) inte funderat på varför det bara är pojkar som hamnat på asylboendet.

Titta på bilden

Rövarhistoria

Lennart Andersson verkar även ha tagit till sig kritikernas ständiga ifrågasättande av åldrarna på alla dessa ensamkommande. Han skriver:

Flyktingbarn är ett officiellt begrepp från den svenska lagstiftningen. Flyktingarna på Husaren i Eslöv är mer ungdomar. Men för den som bryr sig om dem är det viktigt att använda termen barn. En flykting som saknar officiella handlingar har allt att vinna på att bli klassad som ensamkommande barn. Proceduren utförs av en professionell handläggare på Migrationsverket. Om du blir bedömd som barn kan du lättare få permanent uppehållstillstånd i Sverige – även om du inte bedöms ha asylskäl eller skyddsbehov. De ungdomar tidningen träffar i Eslöv verkar, genom en oprofessionell bedömning utförd av en sunt skeptisk journalist, vara i någorlunda rätt ålder. Sverige har utvisat många äldre flyktingar från Afghanistan, speciellt före 2009.

Lennart Andersson flyttar fokus till att intervjua en av ensamkommande.

Ali Rezei heter killen som drar en sjörövarhistoria av nåde. I slutet av artikeln skriver Lennart:

När tidningen frågar hur gammal han är förstår man att det där med åldern är viktigt att vara exakt med.

– 17 år och åtta månader, svarar han.

En bit upp i artikeln kan man läsa om hans ”strapatser” över halva jord klotet. Lägg även märke till hans restid och angivna ålder. I princip skulle han ha varit 14 år och en månad när han startade ”flykten”.

För Ali Husseini var det slutet på en ett år lång resa när han i juni anlände till Sverige.

– Jag hade inga pengar. Ingen hjälpte mig med något, berättar Ali Husseini som bodde en hel del i djungeln och på oljefält under sin vandring från hemlandet.

– Först och främst måste jag bort. Jag var tvungen att fly från polisen.
Han hade en kompis med sig när färden gick över Iran och Turkiet. Kompisen försvann någonstans i Frankrike.

– Jag vet inte vart, eller vad som hände med honom, säger Ali Husseini.
Ali Rezei är 17 år och går i dag på Bergagymnasiet. Innan ankomsten till Eslöv var han på flykt i tre år. Så länge varade hans resa, som även den gick via Iran och Turkiet, Grekland, Italien och Frankrike.

Ali Rezei jobbade där han kunde, för att få råd att finansiera resan med allmänna transportmedel.

– I Grekland sydde jag kläder. I Frankrike arbetade jag på bygge. Det var svåra jobb. I Frankrike började arbetet vid sjutiden på morgnarna, och slutade kl åtta på kvällen. Vi bar mycket tungt. När man inte har något val kan man göra sådant, säger Ali Rezei.

Lennart skriver:

Ingen av flyktingungdomarna som tidningen pratar med har siktat speciellt på att komma till just Sverige. De har alla en långvarig och strapatsrik resa bakom sig.

Och vi får veta skälet till att så många ensamkommande hittar till Sverige – världens största socialbyrå:

Sverige fick de höra talas om först när de kom till Europa, säger de. I Grekland, Italien och Frankrike spreds ryktet om det generösa landet i norr, som gärna tog emot folk på flykt.

Den tondöve afghanen

Abbas Amiri är en annan i gänget som försöker också bli någon form av artist. På boendet har han spelat in något som ska likna en låt där han *host* sjunger. Först ut är inspelningen, sedan musikvideon – inspelad i Skåne. Notera hans vuxna utseende:

Media

Skånskan
Skånskan

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt