lördag 29 januari 2011

Föräldrer anmälde adventsfirande Skolinspektionen granskar

SKOLAN Eleverna i Hindås skola i Härryda kommun hade adventsfirande i kyrkan i början av december. Troligen fanns även föräldrer på plats för en av dem tålde inte att eleverna under ledning av prästen, enbart sjöng kristna sånger och verser, psalmböcker delades ut och avslutade det hela med en bön.

Så föräldern anmälde skolan till Skolinspektionen och hänvisade till läroplanen för grundskolan där det står inskrivet

I överensstämmelse med den etik som förvaltats av kristen tradition och västerländsk humanism sker detta genom individens fostran till rättskänsla, generositet, tolerans och ansvarstagande. Undervisningen i skolan skall vara icke-konfessionell.

Det finns ingen policy från Härryda kommun, utan skolorna får själva bestämma hur de firar högtiderna, i kyrkan eller i skolan. Nu ska Skolinspektionen granska om det var fel att eleverna i hade adventsfirande med bön och psalmer i kyrkan.

I anmälan stod det:

"Kristendomen ska ingå som en del i religionsundervisningen. Nu integreras kristendomen i skolan som helhet och barnen ges inte tillfälle att självständigt och kritiskt reflektera vad det innebär att stå i kyrkan och sjunga 'hosianna i höjden'…"

Enligt anmälan ska prästen ha sagt "alla måste inte delta i bönen, men jag vill i alla fall be och sedan säga amen".

Rektorn på Hindås skola, Eva Samuelsson, tog del av anmälan och svarade i december:

– Jag har också tittat på utlåtanden från Skolinspektionen i liknande fall från andra skolor. Helt klart är att vi behöver titta på det här tillsammans i personalen och diskutera hur vi ska göra i framtiden, säger hon.

Hon ville inte då säga hur framtida adventsfiranden blir på skolan.

– Det är viktigt att alla i personalen är med i den processen, sedan har jag ansvaret i slutändan men jag vill prata med dem först. De här frågorna om vad som är okej och vad som inte är okej i samband med kyrkobesök är inte oproblematiska.

Även Härryda kommuns skolchef Kicki Nordberg fick en kopia.

– Vi välkomnar en bedömning från Skolinspektionen i frågan. Det finns alla varianter av firande. Det finns de som inte går till kyrkan alls, de finns de som använder kyrkorummet men själva leder samlingen och så finns de skolor som låter kyrkan sköta det fullt ut, säger Kicki Nordberg.

Skolinspektionen begärde in ett svar från skolan om huruvida prästen lät eleverna sjunga osv. I svaret bekräftar skolan detta samt att det i dag saknas en kommunal policy hur kristna högtider ska firas.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt