torsdag 13 januari 2011

Nätverk smugglade afghaner till Sverige

FLYKTINGSMUGGLING Ett kriminellt nätverk som smugglat tusentals så kallade flyktingar till Europa, i synnerhet afghaner med Sverige som slutdestination, har avslöjats. Totalt har 26 personer gripits av Europol.

Efter att ha utrett och haft nätverket under uppsikt i knappt två år slog Europol till på platser i Italien, Frankrike och Tyskland. Sannolikt smugglade de in omkring 200 personer per månad med början i augusti 2008 till i dag och ungefär var femte tros ha varit minderårig.

Från Afghanistan gick rutten via Pakistan, Iran och Turkiet till Grekland och vidare till Rom. Högst upp på listan över favoritdestinationerna fanns Norge, Sverige och Storbritannien. I många av mottagarländerna hade nätverket grupper av medhjälpare. Man använde falska EU-legitimationer och utnyttjade Hawalasystemet vid pengaöverföring mellan olika länder, vilket gör att det formella banksystemet undviks.

Enligt Piero Saviotti, italiensk åklagare, är några av de som ingår i utredningen även misstänka för internationell terrorism.

Till Sverige kom 2 393 asylsökande från Afghanistan under 2010, en ökning med cirka 700 jämfört med 2009.

Norran

PI tillstår att det är ytterst få riktiga flyktingar som tar sig till Sverige, dock är det ett vedertaget uttryck och därav användningen av det i ingressen.

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt