tisdag 11 januari 2011

Islamiseringen fortsätter moské i Luleå


Muslimerna i Luleå..

MOSKÉBYGGE Hertsön är ett bostadsområde i Luleå och byggdes som en del av miljonprogrammet under 1970-talet. Här har politikerna nu bestämt att en moské ska byggas vilket betyder att den blir världens nordligaste, om PI har klart för sig. Exakt var är ännu inte bestämt.

2003 bildades Islamska föreningen (varningsflagg: sunniislam) i Norrbotten och sedan dess har man haft en lokal i ett hyreshus i bostadsområdet Örnäset. 2004 hade man 80 medlemmar. Idag ligger det på drygt 2000. Utöver finns ytterligare något tusental i hela länet. Redan vid bildandet ville man ha en moské och började tjata på kommunen om att bli tilldelad lämplig mark. Ordförande Mohammad Kabir Marefat sa 2008 att han hoppades mycket på kommunens löften att kunna få uppföra en moské i Luleå.

-Vi har blivit lovade detta för två år sedan men man har ingen tomt åt oss, säger han.

Bredvid stod då sonen Naurid och tolkade fadern (som icke kunde ett ord svenska) samt fyllde i. Han tyckte kommunen borde se positivt på muslimska föreningen:

-Man borde se det som en tillgång ett mervärde något bra för Luleås utveckling en del i kulturen, säger Naurid Marefat innan han och kamraten bjuder festgästerna till kaffebordet. Festen med dignande matbord med muslimska maträtter från en stor del av världen får man ordna hemma hos sig själva.

Men en moské duger inte heller. Mohammad Kabir Marefat vill ha så mycket mer:

- Helst vill vi bygga ett islamiskt kulturcentrum, med plats för moské, bibliotek och mycket annat,

När man firade ramadans avslutning i september, vilket i Luleå betyder 18 -19timmars fasta så länge det är ljust, fick inte alla plats i nuvarande lokalen. Så kommunen ställde upp med den så kallade Spegelsalen på Pontushallen. Men inte ens den räckte till. Och ovanpå det fanns det utrymme för fler klagomål. Köket var för litet och man fick banta ner det till en fika istället. Så här lät det då:

-Vi har sökt bidrag från kommunen men vi har hela tiden fått nej. Även till hjälp med småsaker som att få kopiera papper med mera. Förut fick vi hjälp med det via studieförbundets Sensus – medan de hade samarbete med islamska studieförbundet – men sedan dessa blev egna så är det nej hos Sensus också, säger Mahmod Doski och Mohamad Naurid Marefat.

Moskébygget

Ännu är frågan bara i planeringsstadiet. Mark- och exploateringsavdelningen håller som bäst på att titta på olika lösningar.

- Den ska behandlas någon gång i januari eller februari, säger kommunens planchef, Gunilla Selin.

Ewa Mattsson Gradin, utredare på mark- och exploateringsavdelningen säger att hon bara sitter inne med andrahandsinformation, men att hon vet att det just nu arbetas för en lösning på Hertsön.

- Det är två olika platser som varit aktuella. Bland annat en tomt i närheten av där det ganska nyligen byggdes en Laestadiankyrka.

Luleås kommunalråd Karl Petersen konstaterar att frågan om en moské har varit på tal i flera år. Han hoppas på en lösning nu.

- Luleå är en öppen stad med ett varmt klimat. Frågan om en moské är viktig, säger han.

Finansieringen

Mohammad Kabir Marefat säger att han tror att muslimer i hela Sverige och i andra länder kommer att hjälpa till med finansieringen.

Notera i andra länder. Det betyder allt som oftast miljonregn från Saudiarabien..

Ramadan i Luleå

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt