onsdag 26 januari 2011

Omdebatterad sexualkunskapsfilm polisanmäld

SEXUALKUNSKAP Den animerade sexualkunskapsfilmen ”Sex på kartan”, som vi uppmärksammade här på PI i december, har polisanmälts för förledande av ungdom av en person som reagerat på att man i TV visat bilder på underåriga som har sex med hänvisning till att målgruppen består av högstadieelever.

– Vi anser inte att den på något sätt är förledande av ungdom. Det finns inget i lagtexten som vi tycker stämmer med den här filmen. Det är en sexualupplysningsfilm, säger Cecilia Bäcklander, programchef på UR och ansvarig utgivare för filmen.

– Vi har haft våra jurister med hela vägen och har naturligtvis tänkt på de här aspekterna. Vi förstod att det eventuellt skulle komma reaktioner, fortsätter hon.

Bäcklander och RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér anser att filmen har ett värde då behovet av sexualundervisning är stort.

– Det är en film som är till för att unga killar och tjejer ska få en bra kunskap om sexualitet och därmed kunna göra informerade val här i livet, säger Regnér.

Anmälan upprättades hos Stockholmspolisen och skickades vidare till Justitiekanslern där ett beslut om eventuell förundersökning väntas fattas inom de närmaste veckorna.

Karin Annikas Persson, föredragande hos JK, säger sig bara ha sett två eller tre ärenden med samma rubricering under de senaste tio åren.

– Det är ett oerhört ovanligt brott. Jag har aldrig någonsin sett ett åtal för det, säger hon.

"Rasister på nätet försöker skrämma medier till tystnad"

På onsdagsmorgonen publicerade DN en debattartikel i samma ämne, signerat Erik Fichtelius, vd på UR, Cecilia Bäcklander, programchef på UR samt Anna Birgersson-Dahlberg, redaktionschef på UR.

Kontentan är att ”nationalister” och ”rasister” på internet försöker skrämma medierna till tystnad i frågor som på något sätt kan härledas till den heliga mångkulturalismen – och självklart lyckas man även här dra in Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna.

I dag diskuterar riksdagen våldsbenägen extremism på begäran av Sverigedemokraterna. Partiets utgångspunkt är den muslimska extremismen, och partiledaren Jimmie Åkesson kräver på DN Debatt (25/1) en kartläggning av islamistiska attityder bland ungdomar.

Det kan finnas anledning att ställa Åkessons perspektiv mot vad vi vet om extremismen i så kallade nationella kretsar. Den märks framförallt i undervegetationen på nätet, och de rasistiska extremisterna förefaller ha blivit betydligt mer aktiva efter valet i höstas.

På Utbildningsradion, UR, har vi märkt av detta mycket påtagligt i samband med vår sexualupplysningsserie "Sex på kartan" som mött en offensiv från de organiserade och aggressiva rasisterna. Vår moderna sexualupplysningsfilm som tar HBTQ-frågor och etnicitet på allvar har mötts av mer än en halv miljon inlägg på nätet. Hundratusentals inlägg är av rasistisk karaktär och måste lyftas upp i ljuset:

Några mindre lyckade kommentarer tas som exempel och får representera hela den mediekritiska sfären på internet, där även PI brukar ingå under mindre smickrande epitet.

Den film som i dag används i samlevnadsundervisningen i svenska skolor är 25 år gammal, gjord i en tid när medvetenheten om HBTQ-frågor och etnisk mångfald var lägre. Den film vi gjort speglar på ett vardagligt sätt ungdomar med olika etnicitet och sexuell läggning. I en scen i filmen har en mörkhyad yngling sex med en mer ljushyad flicka. Dagens Nyheter publicerade en bild från den scenen inför visningen i tv, och då exploderade nätrasismen.

[...]

Det rör sig om rasister som är upprörda över att en mörk man har sex med en ljus kvinna. Det kan inte uteslutas att andra grupper kommer att uppröras över att det finns sexscener där två tjejer medverkar i ett framtida avsnitt. Men redan vid programstarten görs hätska utfall mot serien. Detta är en taktik som många extrema grupper använder sig av för att få människor att känna en rädsla och avstå från att medverka. En sexualkunskapsserie som speglar dagens kunskap och det samhälle unga lever i och som vill bidra till den obligatoriska men ofta eftersatta högstadieundervisningen i ämnet möttes alltså av hot och trakasserier genom mail/sms/telefonsamtal/brev redan innan den sänts.

Att många reagerat på den påtvingade och kvävande politiska korrektheten i snart varenda samhällsaspekt kan knappast klandras för att till slut få nog och ge utlopp för dessa känslor. Naturligtvis är det önskvärt att hålla sig till det sunda förnuftet, man ska dock komma ihåg att utrymmet för minsta lilla avvikande åsikt i det offentliga rummet är knappt existerande i Sverige; blott en lucka här och där kan ytterst sällan urskiljas. Och då handlar det oftast om några snabba ord som sedan förlöjligas av den allvetande programledaren, för att sedan återgå till business as usual och status quo.

DN · DN · PI

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt