onsdag 5 januari 2011

Islamistisk hotbild mot koptiska kyrkan i Göteborg

ISLAMISTHOT 23 dödsoffer blev resultatet efter attentatet mot en koptisk-ortodox kyrka i Alexandria i Egypten på nyårsnatten. Nästan hundra människor skadades också i dådet, som utfördes av en muslimsk självmordsbombare knuten terrorgruppen Islamistiska staten i Irak (Al Qaida). Affärsmannen Naguib Sawiris – styrelseordförande i ett av Egyptens största företag, Orascom Telecom – har erbjudit en belöning på en miljon egyptiska pund (drygt en miljon kronor) för tips om attentatet. Nu har hotbilden kommit till Europa, och Sverige.

Den Koptisk-ortodoxa kyrkan i Sverige finns etablerad i Stockholm, Göteborg och Malmö och samlar totalt 1650 betjänande personer i landet. Strax före julhelgen la islamister bombhot på internet mot kyrkan i Göteborg. Polisen i Västra Götaland bekräftar att det finns en hotbild men menar att de ska vara “vaga”. Hotet kommer från utlandet, enligt presstalesmannen Pia Goksöyr, som också säger att “ingen har hörsammat” uppmaningen.

- Det har kommit till vår kännedom att man uppmanat till aktiviteter mot olika kristna kyrkorum i Europa, inklusive Göteborg. Det handlar om koptiska kyrkan, säger hon.

Polisen besökte kyrkan på juldagen och ville att man stängde den men det gick inte Fader Shenouda med på och sa “Vi ska inte låta extremism vinna.” Polisen som fick genomsöka kyrkan uppmanade fader Shenouda att slå igen portarna och ställa in gudstjänsterna.

Shenouda fortsätter:

- Men jag undrar hur det kommer sig att vi i Sverige måste stänga en kyrka på grund av hot? Det är vanligt i Irak, Egypten och andra ställen i Mellanöstern där vi förföljs. Men jag är förvånad över att detta ska hända oss även i Sverige, säger han.

Nu sover han i kyrkan – mot polisens vilja:

- Det här är vår kyrka och jag tänker skydda den, säger han bestämt. För det första är det vår tradition att fira gudstjänst. Och för det andra vore det en seger för extremisterna om vi stängde. Om vi stänger så vinner de, säger fader Shenouda och berättar att församlingen tagit beskedet med stor oro och sorg.

- Vi är inte rädda. Bibeln lär oss att älska våra fiender och respektera samhällets lagar och underordna oss den politiska överheten. Vi försöker sköta vår del och resten lägger vi i Guds händer, säger han.

Fader Shenouda har en uppmaning till regeringen.

- Sverige är ett mångkulturellt land och det står oss fritt att bygga kyrkor och moskéer. Samtidigt måste det finnas bättre kontroll över vilka människor som får komma hit. För den friheten vi har måste fortsätta att gälla, säger han och understryker att verksamheten kommer att fortgå som vanligt.

Den 7 januari firar kyrkan sin storhelg, och polisen förstärker därför sin bevakning av området då hotbilden ökat.

GP

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt