onsdag 19 januari 2011

Sotenäs säger ja till ensamkommande män


En god överblick på statistiken 2004-2010 och inte minst på männen, de som media och andra kallar för ensamkommande flyktingbarn.

ENSAMKOMMANDE PI har tidigare haft tillfälle att skriva om lilla Sotenäs, som ligger mitt i Bohuslän mellan Oslo och Göteborg. I september 2010 hade man 9085 invånare. I våras handlade det om en inställd avslutning i kyrkan inför sommarlovet och eleverna protesterade mot rektorns beslut att slopa en långvarig tradition.

Och så till postens egentliga ämne: våren 2010 fattade kommunstyrelsen ett s k inriktningsbeslut att man skulle ta emot 15 flyktingar per år från årsskiftet 2010/2011. Frågan skulle utredas för att sedan fatta det slutgiltiga beslutet. Men det bordlades då man inte hade bostäder att uppbringa. Sossarna i kommunen ville däremot ta emot och kunde tänka sig att låta flyktingarna gå före i bostadskön, något som upprört många invånare.

Nu har man beslutat att ta emot ensamkommande.

En enig kommunstyrelse ska teckna avtal med Migrationsverket, där man ska ta emot ensamkommande ”barn” (eg. åldersljugande män) och skapa asylboende med 12–15 platser över kommungränserna Sotenäs, Tanum, Strömstad, Munkedal och Lysekil. Överenskommelsen med Migrationsverket ska gälla tills vidare, men var det gemensamma asylboendet ska ligga är ännu inte bestämt.

Bohuslänningen

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt