tisdag 18 januari 2011

Ensamkommande slipper återresa kanske har kusin i Sverige

ENSAMKOMMANDE Den ensamkommande Yuusuf Abdulahi Gamuley påstår sig vara född 1995 och är utan id-handlingar. Han sökte asyl i maj 2010 och hävdade att den enda släktingen vid liv var en kusin – som bor i Sverige. Via slagningar i Eurodac visade sig Gamuley redan sökt asyl på Malta i november 2009. Där har han fått uppehållstillstånd såsom skyddsbehövande men gillade alls det soliga Malta. Sverige är bättre.

Gamuley utfrågades om livet på Malta:

Han hade inte den typen av omsorg som barn som han har rätt till såsom hälsovård, utbildning, boende, socialt liv och näringsrik mat. Han var mycket försummad. Han blev placerad i ett kallt rum utan mat. Han delade läger med äldre och starkare asylsökande män som kom från olika länder. Dessa män respekterade honom inte utan gjorde vad som helst mot honom eftersom han var en ung och försummad pojke utan föräldrar och andra släktingar. Han har förlorat ett öga och har problem med det andra ögat, som han medicinerar för. Han har också andra problem såsom att han inte kan hålla urinen.

Han gick inte i skolan en enda gång under de sju månaderna han var på Malta. Han har känt sig både fysiskt och psykiskt frisk under de få månader som han varit i Sverige. Han bor med sin kusin som älskar och bryr sig om honom. Han har fått läkarvård och har börjat i skolan. Han har lärt sig lite svenska. Han har fått en god man som hjälper honom. Han kan prata om sina problem med sin gode man. Han har fått frihet att vara var som helst i staden utan rädsla. Han har fått glasögon så att han kan dölja sitt öga för andra. Sedan han fick information om att han skulle skickas till Malta har han inte kunnat sova på grund av oro och ångest. Hans hälsotillstånd har blivit sämre.

Som ytterligare skäl för att få stanna har kusinen Farah inkommit med ett brev där han redogör för all hjälp denne bistår med och att Gamuley inte kan vara utan sin kusin.

Men Migrationsverket beslutade att återföra honom till Malta i augusti 2010 enligt Dublinförordningen. Man menade att Gamuley inte är Sveriges ansvar utan Maltas. Detta beslut överklagade Gamuley. Migrationsverket misstänkte även att han är äldre än de 15 år han sagt sig vara. Men det är inte ”uppenbart” att han skulle vara äldre och ifrågasätter därför inte åldern.

Migrationsdomstolen

Av utredningen i målet framgår att Yuusuf Abdulahi Gamuley har uppgett sig ha en kusin i Sverige. Migrationsverket har inte uttryckligen ifrågasatt uppgiften om att Farah är Yuusuf Abdulahi Gamuleys kusin. Vidare har det i målet framkommit uppgift om att Yuusuf Abdulahi Gamuley bor tillsammans med sin kusin och att boendet är utrett och godkänt av socialtjänsten. Inte heller denna uppgift har ifrågasatts av Migrationsverket.

Migrationsdomstolen finner att ingen sådan framställan som aktualiserar undantaget i artikel 15.3 Dublinförordningen inkommit från annan medlemsstat. Artikel 15.3 Dublinförordningen är således inte direkt tillämplig. Dock finner migrationsdomstolen att artikel 15 Dublinförordningen kan fungera som vägledning för när det finns skäl för Sverige att överta ansvaret för prövningen av asylansökan enligt artikel 3.2 samma förordning. Det synes alltså vara i linje med de överväganden som ligger bakom Dublinförordningen, att minderåriga barn utan vårdnadshavare i Europa ska sammanföras med vuxen släkting som kan handha den faktiska omvårdnaden om barnet.

Migrationsdomstolen finner det vara utrett att sådan vuxen släkting finns i Sverige och finner att Yuusuf Abdulahi Gamuley inte bör skiljas från denne släkting. Yuusuf Abdulahi Gamuleys asylansökan ska således tas upp till prövning i Sverige med stöd av artikel 3.2 Dublinförordningen.

Överklagandet ska därmed bifallas.

I klartext: Migrationsdomstolen bestämmer att asylprövning skall göras i Sverige.

Beslutet

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt