söndag 16 januari 2011

Maffian slog till mot flera gatukök i Göteborg

MAFFIAMETODER Under söndagseftermiddagen fick tre gatukök i Göteborgsområdet några oväntade gäster. De ville dock inte beställa något. Istället var det två maskerade män som med klubbor och släggor slog sönder spelautomater och inredningen. Innan de lämnade sa de att detta var en varning. Enligt polisen finns där ingen hotbild men den gemensamma nämnaren är spelautomaterna. De ägs av Adonbolagen och polisen menar att det är en mycket lukrativ marknad, där brutala konkurrenter vill ha sin del av kakan eller möjligen hela.

Ingen person kom till skada men både kunder och anställda chockades. Ingen hade på söndagskvällen gripits för skadegörelsen.

Adonbolagen har för övrigt varit eller är i fokus hos myndigheterna:

Enligt Lotteriinspektionen finns det mellan 3 000 och 5 000 tillståndslösa och därigenom illegala spelautomater i Sverige, maskiner som omsätter flera miljarder kronor varje år. I Göteborg har Citypolisen beslagtagit ett tjugotal av dessa automater i år. Men det pågår en kamp mellan myndigheter och marknadskrafter i landets domstolar om dessa maskiner. Och nu är det etablerade spelföretag, som Adonbolagen i Göteborg, ett av Sveriges största spelautomatsföretag, som är myndigheternas motståndare och som vill ta marknadsandelar från det statliga bolaget Svenska spel.

Göran Stenström, polisinspektör på Citypolisen Göteborg, fick se Adonbolagens hemsida. Han häpnade när han såg hur öppet bolaget skyltar med de spelautomater som han och hans kollegor beslagtar och Lotteriinspektionen anser vara olagliga. På en gata i Majorna i Göteborg beslagtog de fem automater för några månader sedan. Idag är alla tillbaka, trots att de inte har tillstånd. Något polisen anser provokativt.

I april 2010 kom en hovrättsdom till företagets fördel, något som är överklagat till HD. Åklagaren och Lotteriinspektionen vill ha ett prejudicerande fall.

SVT

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt