fredag 15 juli 2011

Domare hotade och kallad rasist, hora under fotbollsmatch

BORLÄNGE PI har under ett flertal tillfällen kunnat rapportera om stökiga fotbollsmatcher med mångkulturella förtecken under den senaste tiden, såväl inne på planen som på läktarna. Domare har blivit hotade och misshandlade, spelare likaså. Och nu har det hänt igen. Under en match mellan Dalkurd FF och Enköpings SK:s lag för 14-åringar urartade det hela och den 17-åriga domaren blev hotad av en ledare för Dalkurd. Även en kvinnlig assisterande domare fick utstå diverse grova förolämpningar som ”rasist” och ”hora” från Dalkurds supportrar.

17-åriga Patrik Grelsson, domaren i matchen, har dömt fotboll i tre års tid men aldrig råkat ut för något liknande som skedde på onsdagskvällen. Under matchen fick han utstå hot från en av Dalkurds ledare, så även den kvinnliga assisterande domaren, en 17-årig tjej, som fick höra att hon var en ”hora”, ”rasist” med mera av Dalkurds supportrar.

När matchen var över rusar Dalkurds sportchef, Elvan Cicen, in på planen och säger åt sina spelare att inte tacka domaren, ”han måste vara mutad”. Spelarna följde dock inte rådet utan tackade motståndarna.

– Jag fick en chock direkt efter matchen, men har fått stöd från mina kollegor så det känns bättre nu, säger Grelsson medan Cicen spelar ovetande:

– Jag gick in på planen för att lugna ner spelarna och gav sedan tummen upp till funktionären, säger Elvan Cicen och verkar helt ovetande om den anmälan som lämnats in till tävlingsjuryn.

Vidare uppger Grelsson att den redan hätska stämningen inte blev bättre då en frispark nära Dalkurds bänk utdömdes.

– Då ropar en ledare i Dalkurd ”jävla sopa, du är för jävla dålig”. När jag sedan skulle avvisa honom hotar han mig med att säga ”säg det igen om du törs”. Då blev det en grov avvisning, vilket innebär att ledaren blir avstängd minst en match.

Efter detta trissas stämningen upp alltmer bland Dalkurds supportrar där glåporden haglade över både Grelsson och den assisterande domaren.

– Hon blev kallad för rasist, hora och en massa andra svärord.

Då en spelare i Dalkurd sedan blev utvisad efter en andra varning blev stämningen på och omkring planen rejält hotfull. Cicens version är en annan och han ser inte de grova glåporden som något större problem:

– Det kan väl inte jag göra något åt. Och förresten, hur vet du att det var våra supportrar? Är det bara för att vi är svartskallar, säger han och rusar iväg från intervjun.

Grelsson kommer att skicka rapporten till Dalarnas Fotbollsförbund som eventuellt kan vidta åtgärder. Elvan Cicen har nu blivit avstängd. Hur länge är dock något Mathias Ewaldsson, tävlingsansvarig på Dalecarlia Cup, inte vill avslöja.

DT
DT

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt