torsdag 21 juli 2011

Lögner om hot om polisanmälan mot PI

MEDIALA LÖGNER Att gammelmedia byggt hela sin verksamhet på lögner och förvanskningar är knappast något nytt. Dock anser vi på PI det alltid vara lika tillfredsställande att exponera dessa för våra läsare och omvärlden – precis som i fallet med Värnamo Nyheter som påstår sig ha ”vunnit en internetstrid” mot PI.

PI blev på måndagen kontaktad av Lars Alkner, redaktionschef och ansvarig utgivare Värnamo Nyheter, som skrivit följande till vår tipsmail:

Värnamo Nyheters artiklar skyddas av upphovsrätten. Jag ber er därför att
ta bort artikeln om Värnamo Simhall från er hemsida.

Med vänliga hälsningar,

Lars Alkner
Redaktionschef och ansvarig utgivare
Värnamo Nyheter

=============================
Värnamo Nyheter, 331 84 VÄRNAMO
Besöksadress: Storgatsbacken 13
Tel: 0370-30 06 64, 070-676 66 82
Fax: 0370-490 90
=============================

Vi svarade då att PI:s server inte ligger i Sverige och således inte berörs av svensk upphovsrätt. Vi vet alla hur det kan gå med sidor som ligger i Sverige då politiker inte gillar vad de ser. Att inte ha servern i Sverige är det enda sättet att bedriva den form av verksamhet som PI gör. Viktigt att ha i åtanke här är att PI mer liknar media i våra såväl nordiska som europeiska grannländer och att det är Sverige som är det extrema undantaget.

Vi klargjorde dessutom att vi återger artiklar med hjälp av citaträtten där källa alltid anges och att vår ambition alltid är att komma överens så långt det är möjligt. När vi sedan inte tog bort en skärmdump av en artikel (i detta och ett annat inlägg om uppenbart vuxna så kallade ensamkommande flyktingbarn) blev vi dagen därpå kontaktade av en Thomas Lundh, reporter på Värnamo Nyheter:

Hej, jag heter Thomas Lundh och är reporter på Värnamo Nyheter. Jag ska skriva en artikel om upphovsrättstvisten mellan Värnamo Nyheter, Smålands Posten och Politiskt inkorrekt.
Jag vill då förstås gärna intervjua någon företrädare för Politiskt inkorrekt. Här finns ju en anklagelse om brott mot upphovsrättslagen som jag tror att ni kan ha anledning att bemöta.
Jag finns på jobbet idag, tisdag kväll och onsdag under dagtid.
Telenummer: 0370 300688.

Hälsningar
Thomas Lundh
Värnamo Nyheter

Redaktionen beslöt då att vi ändå skulle plocka bort skärmdumpen i de två inläggen, även om vi vanligtvis inte ger efter för yttre påtryckningar som vi ofta får, till och med polisanmälningar. Detta uppfattade Värnamo Nyheter som en stor triumf och ljuger då men försöker påskina att man hotat med polisanmälan, vilket alltså inte är sant.

Dessutom citerade man redaktörens mail utan tillåtelse. Med andra ord både ljuger man och använder citat ur en privat konversation som aldrig varit ämnad för någon annan än just korrespondenterna.

Från Journalisten.se:

Reportrar på Värnamo Nyheter upptäckte att en artikel som handlade om att simhallen i Värnamo skulle införa separata badtider för män och kvinnor lagts ut som skärmdump på Politiskt Inkorrekt, en sajt som ideologiskt ligger Sverigedemokraterna nära och ofta publicerar namn och bild på brottslingar. På sajten fanns även en skärmdump på den digitala versionen av en artikel från Smålands-Tidningen som handlade om flyktingbarn som kommer ensamma till Sverige.

[...]

Lars Alkner och Smålands-Tidningens ansvarig utgivare Bosse Andersson vände sig till TUs jurist Per Hultengård för råd. Per Hultengård förklarade att var servern är belägen inte spelar någon roll, eftersom det är en sida som är på svenska, riktar sig till en svensk publik och att basverksamheten sker i Sverige.

Lars Alkner och Bosse Andersson övervägde att polisanmäla Politiskt Inkorrekt för brott mot upphovsrätten. Politiskt Inkorrekts chefredaktör valde då att ta bort artiklarna från sajten.

- Vi tyckte att det var viktigt att markera att vi försvarar upphovsrätten. Hade det varit en seriös tidning hade vi sålt artiklarna till dem. Politiskt Inkorrekt skulle vi aldrig sälja till för det är en sajt som inte följer de pressetiska reglerna. Det är intressant att de bygger sin verksamhet på att hänga ut brottslingar med namn och bild, men själva är de anonyma och gömmer sig bakom utländska servrar, säger Lars Alkner.

I dag triumferar man med sina lögner på Värnamo.nu (notera det sista stycket):

VN vann internetstrid

Värnamo Nyheter har haft en konflikt med internetsajten Politiskt Inkorrekt.

Bakgrunden är att Politiskt Inkorrekt tagit en artikel i VN om badtider i simhallen i Värnamo och sedan lag ut den på sin sajt.

[...]

Lars Alkner är ansvarig utgivare för VN.

Det var först efter hot om polisanmälan som Politiskt inkorrekt tog bort artikeln och även en från Smålands-Tidningen.

Så går det alltså till när svenska journalister ska återge verkligheten.

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt