tisdag 5 juli 2011

Irakier med avvisingsbeslut fick jobb och våldtog kvinna

VÅLDTÄKTSDÖMD 2008 kom irakiern, idag 27 år till Norge och sökte asyl. I december 2009 fick han slutligiltigt avslag vilket innebar att han skulle lämna landet omgående. Men det gjorde han inte utan stannade kvar i landet. Utlänningspolisen verkställde aldrig någon transport ut ur Norge. Myndigheternas kontroll fungerade inte vilket man nu medger med facit i hand. För historien slutar inte där.

Avvisningsbeslutet betyder att han inte hade arbetstillstånd. Ändå lyckades han få ett vitt jobb på en städfirma anlitad av McDonalds i Drammen. Där jobbade han fram till augusti 2010. Natten till den 29 agusti tog han en arbetspaus och gick ut. Där satt en 28-årig kvinna som inväntade en taxi på väg hem från en fest. De pratade en stund och kvinnan ångrade sig och gick tillbaka mot festen. Men på en grusväg kom irakiern ifatt henne och våldtog henne brutalt. I något skede lyckades kvinnan slita sig och ringe sambon på festen. Irakiern flydde då – tillbaka till McDonalds och fortsatte att städa som om inget hade hänt. Efter en stund kom polisen och grep honom. I maj dömdes han för våldtäkt till fängelse två år och åtta månader samt att betala 100 000 norska kronor i skadestånd till kvinnan. Det finns inga uppgifter om nytt utvisningsbeslut – märkligt nog.

Att han ens kunde få jobb bottnar i ett s k skattekort. När asylprocessen behandlas får den sökande ett skattekort för innevarande år utfärdat av norska Skatteverket. Men här brast deras rutiner. Han fick skattekortet efter sitt avvisningsbeslut. Detta uppvisade han för städfirman, som i sin tur trodde allt var ok. Dessutom arbetsgivaren ansvarig att allting stämmer. Städfirmans ägare beklagar att han inte kollade upp irakiern innan han fick anställning.

En skattedirektör säger att de asylsökanden är uppfinningsrika och går från skattekontor till skattekontor tills de lyckas lura till sig olika godkännanden. Nu har man skärpt sina rutiner efter skandalen.

Den våldtagna kvinnans advokat var upprörd och sa att det var skrämmande att irakiern kunde vara kvar i landet.

- Det betyder närmast att vi har en del personer i landet som vi inte vet något om och som inte har här att göra alls. De har ingen lojalitet mot våra lagar och regler.

Hon bet även efter städägaren, att han inte gjort sitt jobb med kontrollerna, för då hade kvinnan inte varit ett fullständigt vrak idag.

Det sista året har över 100 arbetsgivare polisanmälts då de anställt utlänningar utan tillstånd att vara i landet.

Norsk media

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt