torsdag 28 juli 2011

Några sansade röster bland alla hysteriska tyckare

DEBATT EFTER TERRORÅDET Massmedia har mer eller mindre fått fullständig hybris efter fredagens blodbad. Dessbättre finns det några röster som försöker göra sig hörda i bruset. Vi börjar med Jan Kallberg, som vars texter PI postat innan.

Han skriver på Dagens PS:

Terroristerna kommer aldrig att kunna vinna – oavsett vilken politisk eller religiös rörelse de företräder – för de kan inte ta terräng och hålla den men de kan ta ihjäl dig och de dina.

Han listar även sju punkter ”varför Sverige är utsatt”, däribland:

1) Sverige är ett av de få länder i världen man kan få bosätta sig i utan ens identitet kontrolleras – så länge man kommer från ett land som trasats sönder av extremism, vansinne och folkmord. Om man inte kontrollerar vem som bosätter sig får man vackert räkna med vem som helst kan bosätta sig. Det räcker att 1 på 1 000 tycker att det är riktigt att bedriva terrorism i Sverige och är beredd att göra det så har man ett rejält problem som kan ge dödligt utfall.

2) Grovt kriminaliserade utlänningar utvisas inte utan ges möjlighet att fortsätta leva i det svenska samhället. Extremismen har lättast att få dem som är på kant med samhället, erbjuda en chans till revansch och ge tillbaka mot ”svenska samhället”. Vi har sett det med skinnhuvuden och andra extremister – det är samhällets utkanter som lättast attraheras. Detsamma gäller islamism.

3) Sedvanlig infiltration och ”human intelligence” håller man sig för god för i Sverige eftersom det är ”kränkande”. Svenska myndigheter är mer rädda för Diskrimineringsombudsmannen än faran av att inte kunna rädda livet och skydda egna medborgare.

Sedan har vi André Assarsson som skrivit Ledaren i Västervikstidningen:

När delar av vänstern nu försöker plocka kortsiktiga politiska poänger på dåden i Norge borde den istället fråga sig vilket ansvar den själv har för att något liknande aldrig ska kunna hända igen

[..]

Författaren Lena Sundström skrev på mikrobloggen Twitter den 25 juli att "motsatsen till högerextremism är inte vänsterextremism. Det är det demokratiska samhället o icke-våld", vilket antyder att demokrati och vänsterextremism är samma sak. Fler borde inse att extremism och fundamentalism i sin natur utgör ett lika stort hot mot oss alla, oavsett motiv. Allt annat riskerar leda till en kamp mot terrorn där vi alltid ligger steget efter, upptagna med att dissekera etikett efter etikett. I går muslimsk fundamentalism, i dag högerextremism och i morgon vänsterextremism.

Sedan har vi Huvudledaren i SDS:

Men att lägga sordin på det offentliga samtalet och ansvaret för extremisters gärningar på kollektiv är fel väg att gå.

Invandrings- och integrationspolitik liksom religiös fundamentalism, måste även fortsättningsvis kunna diskuteras. Det är områden där människors övertygelse ofta är het och där tonen stundtals blir hetsig. Oundvikligen är det så. Religiösa och politiska extremister, till höger och vänster, existerar inte i ett vakum. Det finns många, till höger och vänster, som har anledning att fundera över ordval och retorik.

Men en vital demokrati förutsätter en frimodig och öppen debatt. Den måste få bränna till.

Slutligen Markus Jonsson, som skrivit Ledaren i Corren:

Tysta inte debatten

Att vara att vara kritisk till kulturmarxism, multikulturalism eller till den invandringspolitik som förs i Västeuropa är inget brott, utan en demokratisk rättighet. Nu höjs röster som påpekar att terrordådet i Norge beror på att dessa frågor överhuvudtaget diskuteras, på internet och numera även i vissa kulturtidskrifter, och att den debatten nu måste tystas. I realiteten är problemet att det legat ett lock av politisk korrekthet över dessa frågor i många år. Vettiga, men frustrerade, människor har knuffats ut i nätets mörkermarker där de sammanväxlats med foliehattar och rättshaverister, som är stående inslag i dessa elektroniska samlingar.

Det kanske är naivt, men jag vill tro att det enda sättet att bekämpa extremism – oavsett om den är islamistisk eller tillhör de politiska ytterkanterna – är med öppna samtal. Tanken kommer före våld, och tanken kan bara påverkas och förändras i ett fritt meningsutbyte. Därför får inte den här debatten tystas.

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt