onsdag 13 juli 2011

Sökes: Ny kvinnlig Zlatan

FOTBOLL Debattsidan på Expressen, tidningen som gav oss den djupt insiktsfulla och grävande artikeln om att SD handlar mat och dryck, innehåller i dag en märklig text om damfotbollen och dess avsaknad av en kvinnlig motsvarighet till Zlatan. Dessutom är det alltför blont och blåögt ute på planen.

I kväll sjunger Lotta Schelin, Caroline Seger och resten av landslaget nationalsången. På andra sidan matchen mot Japan hägrar VM-finalen. Parallellt med att Sverige gjort succé i VM har landets främsta talanger i femtonårsåldern samlats i Halmstad, där Svenska Fotboll­förbundets i slutet av juni genomförde årets Elitläger för flickor.
För den som följt båda evenemangen blir en sak snabbt tydlig: Det verkar mest vara blonda och blåögda tjejer på plan.

[...]

Därmed sätts tankarna i gång. Vilka når eliten inom damfotbollen? Varför ­ lyckas inte damlandslaget utveckla talanger med utländsk bakgrund lika framgångsrikt som herrarna?
Som ledare för flickfotbollspelare i Malmö ser jag, Jesper, de nya spelarna varje vecka. De är i de flesta fall födda i Sverige, men många av dem har föräldrar från andra länder. I vår senaste match, mot Vellinge, fanns på plan en anknytning till Serbien, Makedonien, Brasilien, Kosovo, Australien, Bosnien, Ryssland och USA.
Det är en mångfald som berikar fotbollen, och i framtiden kanske någon av talangerna jag tränat spelar även i landslaget.

[...]

Damerna har ingen Zlatan, heter det från förbundshåll, en förebild saknas. Och samma kriterier måste förstås gälla för Kosovare Asllani – som petades ur damlandslaget en månad före VM – som för Zlatan Ibrahimovic. En förebild blir man när man är en tillräckligt bra fotbollsspelare. Det senare är också vad som ska avgöra om Kosovare Asllani ska spela i landslaget, inget annat.

Expressen

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt