tisdag 19 juli 2011

USA: Livstidsdömd terrorist vill avtjäna tiden i Sverige

TERRORDÖMD Vi tar det från början. Mannen på bilden är Oussama Kassir, född 1966 i Beirut, kom till Sverige 1984 och fick svenskt medborgarskap 1989 eftersom han sa sig vara förföljd i Libanon och levde sedan på socialbidrag när han bodde i Bandhagen samt var expert på att ge intervjuer till kvällspressen om hur förtalad han var. Kassir dömdes för bland annat olaga vapeninnehav, övergrepp i rättssak och narkotikabrott.

Han är numera av USA terrordömd Al-Qaida sympatisör och sitter på livstid sedan 2009 i den hårdbevakade fängelsebunkern Supermax ADX i Florence, Colorado. Supermax innebär ett fängelse i fängelset (level A security), där alla intagna räknas som de mest farliga inom olika kategorier. Unabombaren, medhjälparen till Oklahoma-bombaren, olika gängledare, morddömda pedofiler, maffiamän och diverse andra jihadister sitter där.

Oussama Kassir fick under sin tid i svenskt fängelse nya kompisar bl a Kerim Sadok Chatty ("flygplanskaparen" i Västerås) som omvände Kassir till att bli radikal och militant. När han släpptes ägnade han sig åt internet och drömmarna om jihad. Kassir flyttade till London där han bodde hos den extreme islamisten och Bin Laden-vännen imam Abu Hamza i hans ockuperade moské. Kassir fick via Abu Hamza uppdraget att starta ett träningsläger för islamistiska terrorister utanför staden Bly i Oregon i USA tillsammans med Haroon Rashid Aswad och James Ujaama. Kassir höll även till i en moské i Seattle där han propagerade för jihad.

Under ett stort antal alias, bl a Abu Khadija, Abu Abdullah, Zubeiddah1417, Khadija1417 och Islamic Media Center framställde Kassir jihadmanualer:

  • Mujahedinens Gifthandbok, välkänd i islamistiska kretsar. Ett gäng i England med kopplingar till Abu Hamza experimenterade med ricin, helt enligt Kassirs recept.
  • En vapenhandbok för jihadister, producerad av Kassir. I serien finns även en sprängämneshandbok för den händige jihadisten.
  • En serie websidor med bl.a hot mot Danmark

Han blev internationellt efterlyst av USA och greps i december 2005 vid en mellanlandning i Prag, Tjeckien på väg till sitt forna hemland Libanon (som han en gång påstod sig ha varit förföljd i). Kassir utlämnades sedan till USA 2007. Vid häktningsförhandlingen inför en federal domstol fick Kassir ett utbrott och smädade domaren. Han fick då besked om att domstolen kan beordra att sådana fångar förses med munkavle.

Kassir åtalades på elva punkter: Fem åtalspunkter gällde deltagande i sammansvärjning, förberedelser till terrordåd och stöd till al-Qaida. Sex gällde spridande av bombmanualer och giftrecept via hemsidor, som Kassir enligt åtalet var ansvarig för till och med 2005.

USA ansåg också att Kassir samarbetat med den ökände Abu Hamza al-Masri i London. Abu Hamza (bilden) dömdes för övrigt 2006 till sju års fängelse för bland annat uppvigling till mord och rashets. USA har flera gånger försökt få honom utlämnad.

En jury fann att Kassir var skyldig på samtliga åtalspunkter. Två av åtalspunkterna gav en livstidsdom vardera, medan han fick mellan fem och tjugo års fängelse på de övriga åtalspunkterna.

Vill avtjäna i Sverige

Idag har Expressen en snyftartikel om terroristen. Hans familj får inte träffa honom, han får bara ringa ett samtal i månaden men framförallt vill han avtjäna straffet i Sverige där familjen finns, framfört till tidningen av brodern Hassan, som tycker ”det är högst mänskligt att han (Oussama) ska få avtjäna sitt straff nära sin familj. Vi vädjar till Beatrice Ask om hjälp”

Men justitieminister Beatrice Ask pressekreterare Anna Erhardt säger:

- För att en medborgare ska kunna överföras från USA till Sverige måste båda länderna vara överens om det och personen i fråga måste också vilja bli överförd. De två villkoren måste vara uppfyllda.

Är det lika mänskligt att planera massmord som din bror är dömd för, Hassan Kassir?

Redan utlämnad

Vad gäller utlämning till Sverige kan man ta en parallell:

Den terrordömde Mirsad Bektasevic, född 1987 i Montenegro. Förlorade sin far tidigt i en trafikolycka. Mamman flydde 1994 till Sverige med Mirsad och dennes yngre bror och hamnade i Kungälv, där han fick kontakt med islamister från ökända källarmoskén kallad Bellevumoskén, som rekryterade honom från första början. Han kallade sig för Maximus på nätet och rekryterade för glatta livet på olika islamistforum. I en räd mot en lägenhet i Sarajevo 2005 hittades 17 kilo sprängmedel, handeldvapen, ett bombbälte och rånarluvor.

Han dömdes 2007 av en domstol till 15 års fängelse för terroristbrott, olaga vapeninnehav och våld mot tjänsteman. Straffet sänktes till åtta år och fyra månader i en högre instans i Bosnien. 2008 ansökte Mirsad Bektasevic om att få avtjäna resten av straffet i Sverige och våren 2009 beviljade regeringen hans begäran. I juni 2009 överfördes han till svenskt fängelse och enligt svenska regler ska man avtjäna två tredjedelar av straffet vilket betyder att han borde gå fri idag.

Mirsad Bektasevic är mycket god vän med männen bakom radikala TUFF i Göteborg – Anas Khalifa och mordhotande Usama El Swede (konveriten Ralf Wadman) mfl. De två var centralfigurer i dokumentären "Det svider i hjärtat", om jihad och extremism, där filmaren följde med Wadman för att besöka Mirsad Bektasevic när denne satt fängslad i Bosnien.

PrintFriendlyShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt