måndag 4 juli 2011

Stökigt i riksdagssandlådan

POLITIK Efter att regeringen åkt på kanske ett av sina värsta nederlag i frågan om sjukförsäkringen nyligen är statsminister Fredrik Reinfeldt (M) bittrare än någonsin och anklagar Håkan Juholt och Socialdemokraterna för att aktivt samarbeta med Sverigedemokraterna samt hänvisar till Mona Sahlins tirader om att aldrig någonsin göra sig varken beroende av eller samarbeta med SD.

Före detta S-ledaren, numera bland annat i Expos styrelse, lovade dyrt och heligt att aldrig medverka till att ge SD något inflytande i riksdagen. Nu har det dock visat sig att SD visst har ett bra mycket större inflytande än vad både övriga politiker och journalister någonsin vågat drömma om. Senast i frågan om sjukförsäkringen nyligen blev detta uppenbart.

Till DN säger Reinfeldt att Juholt nu röstar med Jimmie Åkesson och det är inte i närheten av vad Mona Sahlin lovade svenska folket.

På andra sidan sandlådan sitter Juholts pressekreterare Ann Wolgers som kastar en ännu större näve sand:

– Det är helt fel. Vi lägger de förslagen vi vill i riksdagen, vi anpassar inte dem på något sätt, vi kollar inte av på något sätt. Om sedan Sverigedemokrater eller andra vill rösta på våra förslag då får det vara så. Vi har ingen kontakt med dem, vi har aldrig haft det och vi kommer aldrig att ha det.

– Regeringen får stöd av Sverigedemokraterna i 90 procent av fallen att gå ut och säga att det är vi som samarbetar med Sverigedemokraterna är bara tramsigt.

Vidare uppger Reinfeldt att han kommer att söka nya kontakter med S och MP för att nå nya överenskommelser. Tanken på att söka stöd hos demokratiskt invalda SD är dock alltför motbjudande:

– Vi behöver inte deras aktiva stöd. Det enda sättet vi kan förlora på är att Jimmie Åkesson och Håkan Juholt röstar tillsammans. Jag sa till svenska folket att vi skulle politiskt isolera SD från inflytande. För att visa det har jag slutit en överenskommelse med MP om asyl- och migrationspolitiken. Det är det enda område där SD vill ha inflytande. Det finns en mycket tydlig taktik. Man erbjuder kohandel i utbyte mot att försvåra och försämra och ge sig på människor med annan etnisk bakgrund än svensk.

SvD
DN

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt