onsdag 20 juli 2011

Etiopiska flyktingar hämtades av polis i Stockholmskyrka

AVVISNINGAR 26 etiopiska flyktingar, 25 vuxna och en tio månader gammal pojke, har tidigare befunnit sig i Norge men alla har nekats asyl. En del har varit i Norge i över tio års tid. Och för att undvika bli hemskickade till Etiopien tog man sig till Sverige för drygt två månader sedan, 26 maj, och flyttade in i Adolf Fredriks församling i Stockholm.

Prästen Ted Harris säger att man varit tydlig redan från början att boendet bara var tillfälligt och att de måste söka sig vidare då man behöver lokalerna till annat i verksamheten. Gruppen i sin tur planerade att stanna i församlingen i tio månader eller upp till ett år. Prästen erbjöd dem även vandrarhemsplatser tillika hade man ordnat fram fem lägenheter men gruppen vägrade lämna församlingen. Till sist blev det ohållbart och församlingen ringde polisen. I morse var man på plats och omhändertog samtliga.

När de hämtades förklarade en av flyktingarna att man är rädda för att bli hemskickade då gruppen tror att den etiopiska regeringen ska döda dem, bland annat för att flera är med i politiska organisationer, kritiska till regeringen. Flyktingen Leul Tadesse hävdar:

- Regeringen i Etiopien fängslar, torterar och dödar människor. Om jag återvänder blir jag dödad.

Gränspolisen kontrollerar nu om de har någon rätt att vara i Sverige. Om inte tar Migrationsverket över och troligen kommer de att skickas tillbaka till Norge, som redan nekat dem asyl en gång, helt enligt Dublinförordningen som säger att ett asylärende ska avgöras i det land där personen först sökt asyl. Enligt Migrationsverket kan de i princip inte söka i asyl i Sverige.

SVD
Kyrkans tidning

PrintFriendlyShare



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt