fredag 8 juli 2011

Gäng körde ihjäl äldre man i busskur

VANSINNESKÖRNING Ove Hansen, född 1936, drev en enskild firma och handlade med bilreservdelar från sin gård, där han även hade hästar, en bit utanför centrala Landskrona. Där bodde han frånskild, med sin hund.

I går kväll hade han tagit med sig hunden i bilen för att besöka en bekant i Landskrona, i ett villarområde vid Löpargatan. Vid senkvällen gick han ut med hunden. Men av okänd anledning slog han sig ner i en busskur på Löparvägen, antingen för att vila eller möjligen tända en cigarett. Klockan är nu strax efter 22.30. Då kommer en äldre mörk Opel Omega, med fyra tonåringar, i hög fart på Löparvägen från centrum..

Framför Opeln låg en buss. Strax innan busskuren korsas gatan av Svaneholmsgatan. I det läget försöker föraren av Opeln att köra om bussen i korsningen – men bussen har för avsikt att svänga vänster in på Svaneholmsgatan. I det ögonblicket måste Opeln väja snabbt för bussen men tappar kontrollen och fortsätter fram över grässlänten, kör ner en lyktstolpe, sedan rakt mot busskuren som jämnas med marken, vidare mot ytterligare en lyktstolpe. Där tar färden slut. Ove Hansen hade inte en chans utan dör direkt och hans hund hittades sedan skadad.

De fyra tonåringarna flyr platsen till fots men grips efter en halvtimme av spårande polishund. En stolpe hade även borrats rakt genom framrutan på bilen och låg i framsätet.

Gänget är mellan 18 och 19 år och skrivna i Landskrona och samtliga är anhållna för närvarande misstänkta för grovt vållande till annans död och grov vårdslöshet i trafik. Polisen har tagit blodprover för alkohol och drogpåverkan, och inväntar resultaten. Två i gänget vårdades för bland annat nackskador på Universitetssjukhuset i Lund under natten men har nu skrivits ut och kvartetten finns i polisens förvar. Gänget har erkänt att de fanns i bilen men ingen erkänner något brott, än mindre vem som körde bilen.

Polisens problem – vem körde bilen?

Eftersom alla nekar måste polisen nu bevisa som körde bilen, och det är bara föraren som kan dömas grovt vållande till annans död. Bilen är beslagtagen och möjligen kan fingeravtryck på ratten lösa gåtan. Enligt lagtexten krävs det ‘oaktsamhet’ där offret dör om någon ska dömas för vållande till annans död. För att brottet ska betraktas som grovt ska gärningen innefatta ett allvarligt risktagande från den misstänktes sida, alternativ ska denne ha varit påverkad av alkohol eller droger.

Bilder
KvP
HD
AB
Skånskan

Gärningsmännen

Det ska handla om en eller flera kosovoalbaner och gänget är mycket välkända av polisen i Nordvästra skåne och är dömda för grova brott, bland annat: bankrån, grov misshandel, våldtäkt samt drograttfylleri. Ingen av dem har något körkort heller, där två av dem har fått sina indragna tidigare.

PI har ett namn (från en tipsare) som vi tidigare skrivit om på gamla bloggen:

  • Mohamad Ajine, född 1992.

Kriminellt CV

Den 17 november 2007 var han och pappan Imad Ajine på loppmarknaden/hälericentralen på Västra Hindbyvägen i Malmö. Utanför kom de i bråk med två andra utlänningar om en parkeringsbiljett värd fem kronor. I slutändan misshandlade pappan en av männen med en verktygsväska medan Mohamad Ajine drog fram en mattkniv och högg den andre flertalet gånger. Malmö tingsrätt dömde Mohamad Ajine för misshandel till ungdomsvård och skadestånd med 17 980 kronor och pappan Imad Ajine dömdes för misshandel till skyddstillsyn samt skadestånd med 12 200 kronor.

Malmö tingsrätt, mål B 9801-07

Mohamad Ajine var vid tiden för misshandeln omhändertagen enligt LVU då han misstänktes för grovt rån 080328 i Landskrona. När han släpptes från häktet blev han omhändertagen av Soc. Han har även givit en lärare 3-4 örfilar när han gick på G-A skolan i Landskrona.

Följande skrev vi på vår gamla blogg i december 2008:

En ensam rånare slog till mot Handelsbanken 28 mars. Strax innan rånades en Netto-butik. Men dagarna därpå greps fyra killar misstänkta för rånet.

Mohamad Ajines var vid rånet både ostraffad och ännu ej fyllda 16 år samt en av de fyra ynglingar som då greps. Ostraffad innebär dock inte att Mohamad Ajines inte begått brott tidigare utöver ovan dom för misshandeln i Malmö. (Se punkter längre ned). De andra gripna för bankrånet var 17, 19 och 21 år varav de två sistnämnda är mycket välkända av polisen.

- 19-åringen har tidigare bland annat dömts för grov misshandel efter att han skjutit två män på Bryggaregatan i Landskrona i december 2005.

- Den äldste av de misstänkta, 21-åringen är tidigare dömd för bland annat rån vid två tillfällen i Kristianstad.

- Den fjärde misstänkte är 17 år och tidigare ostraffad.

Åklagaren Magnus Larsson begärde de fyra häktade för grovt rån, alternativt medhjälp till grovt rån. De fyra misstänktes även ha kopplingar till rånet mot Netto som inträffade kort innan rånet mot Handelsbanken. Men det rånet begärdes de inte häktade för. De fyra häktades för medhjälp till grovt rån då straffsatsen är densamma som för grovt rån. Mohamad Ajines samt 19-åringen blev också delgivna misstanke om inblandning i rånet mot Swedbank i januari 2008.

Vem av dem var på banken?

Polisens utredning kunde inte visa vem som höll i vapnet när Handelsbanken rånades. Den stora utmaningen för utredarna var att reda ut de fyra unga männens roller och vem av dem som egentligen var inne på banken. Hemma hos den enes släkting hittades pengar i just de tre valutor som stals vid rånet men det ansågs inte räcka som bevis.

Mohamad Ajines satt häktad för rånet mot Handelsbanken den 28 mars i en månad. Den 2 maj släpptes han. Han är fortfarande misstänkt för medhjälp till grovt rån på sannolika skäl, den högre misstankegraden. Men tingsrätten hävde häktningen eftersom det inte längre ansågs att det fanns synnerliga skäl för att han skulle sitta häktad, något som krävs när den misstänkte gärningsmannen är så ung som 15 år. I dag är alla fyra misstänkta fria, även om tre av dem inte är avskrivna ur utredningen. Ingen är dömd för bankrånet. Samtliga de fyra är hemmahörande i Landskrona.

Mohamad Ajine utreds för inblandning i totalt fem grova rån. Han är även högaktuell i utredningar om fyra andra grova rån och rånförsök i Landskrona under årets första månader.

  • Rånet mot Pressbyrån i Svalöv då två unga gärningsmän utrustade med pistolliknade föremål slog till.
  • Rånet mot Swedbank (18 januari, se lista längre ner) på Järnvägsgatan i januari som begicks av en ensam gärningsman som försvann på moped.
  • Rånförsöket mot glassbilen vid Pilängsrundeln i februari som begicks av två gärningsmän. Mohamad Ajine greps av polis en kort stund efteråt.
  • Rånet mot Netto minuterna innan rånet mot Handelsbanken som betraktas som av polisen betraktas som en avledningsmanöver.

Misstankarna mot Mohamad Ajine när det gäller rånen mot Swedbank och Netto gäller dock, precis som i fallet med Handelsbankrånet, medhjälp till grovt rån.

Polisen tror sig veta i vilka kretsar gärningsmännen bakom rånen står att finna. Svårigheten är att bevisa vem som hållit i vapnet vid de olika rånen. Mohamad Ajine och 19-åringen har umgåtts. Och det är till kretsarna kring dem som polisens jakt på gärningsmän och medhjälpare fokuseras. Bland annat har polisens kriminalunderättelsetjänst i nordvästra Skåne kartlagt nätverken runt de två tonårspojkarna.

— Rånen i Landskrona har visat sig vara mycket besvärliga att utreda. Och det underlättar inte att jag kommenterar utredningarna, sa Anna Broomé i våras, som är den åklagare som leder förundersökningarna.
Anna Broomé kommenterade inte uppgifterna om misstankarna mot Mohamad Ajine, men valde ändå bekräfta att Mohamad Ajine formellt blev delgiven misstanke i fler rånutredningar än den om rånet mot Handelsbanken.

Rättegången om misshandeln på prylmarknaden skulle ha hållits i Malmö tingsrätt i april. Men den fick skjutas upp på grund av de nya misstankarna mot Mohamad Ajine i samband med bankrånet.

Åtta bankrån i Nordvästra Skåne 2008 – Inga uppklarade

18 januari: Swedbank, Landskrona.
28 mars: Handelsbanken, Landskrona.
21 april: Swedbank, Landskrona.
9 oktober: Nordea, Landskrona.
21 oktober: Swedbank, Råå.
23 oktober: Swedbank, Höganäs.
27 oktober: Swedbank, Åstorp.
3 november: Handelsbanken, Stattena, Helsingborg.

GA-skolan, Landskrona – En orgie i anmälningar

Grundskolan där Mohamad Ajines gick. Många av de unga tonårsrånare som förekommer i olika domar – allt ifrån personrån till bankrån – har gått eller går på den skolan alternativt har koppling till syskon på skolan. Sedan årsskiftet har Arbetsmiljöverket fått in tio anmälningar där elever på GA-skolan har utsatts för våld och hot.

Bl a en kille som inte bara blev av med sin telefon utan dödshotades även för att han inte skulle skvallra. Rektorn Patrik Helgesson hävdade då att det handlade om en enstaka händelse. Men enligt Arbetsmiljöverket är det långt i från första gången i år som elever hotas eller misshandlas på skolan. Den första anmälan gjordes i februari och den senaste anmälda händelsen är från oktober. Samtliga anmälningar handlar om bråk mellan elever förutom en där en lärare som tillrättavisade en elev fick ett så hårt slag i bröstet av en annan elev att han föll omkull baklänges och fick en stukning och sträckning. I början av 2007 beslöt skyddsombudet att stänga skolan helt då briserade smällare inomhus var droppen på en längre tids stökigheter. 28 elever stängdes av helt från undervisningen.

Merparten som går på skolan är av utländsk härkomst, främst från Balkan.

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt