söndag 3 juli 2011

Var fjärde boende i byn är asylsökande

Centrala Stråssa

ASYLSÖKANDE Stråssa är en tätort i Lindesbergs kommun i Örebro län och byggdes kring Stråssa gruva på 1960-talet. Men där bor det inte många. Den 31 januari 2010 fanns det 306 mantalsskrivna. Nu finns det ytterligare 98 i byn. Det är asylsökande män något lokalbefolkningen anser är ohållbart. Och vid ett stormöte nyligen fick de medhåll av både Migrationsverket och politiker.

Byborna har diskuterat i ett års tid med Migrationsverket och kommunen om inflödet men ingen har någon vettig lösning.

– Det är inte bra att en så stor andel är asylsökande, 98 stycken. Och hade jag möjlighet vore Stråssa den första ort i min region där jag skulle dra ned på antalet, säger Eva Zimmerman som är Migrationsverkets enhetschef i Lindesberg.

– När det bara var ett 20-tal fungerade det bättre med kontakterna mellan oss bybor och de asylsökande. Nu går det inte längre, säger Mari Andersson-Jansson i föreningen Stråssa by.

– För oss handlar det om livskvalitet i vår egen hemby. Det har blivit fler störningsmoment och händelser som sammantaget ger en otrygghet, anser Rune Andersson.

Politikerna säger att kombinationen många asylsökande unga män och sysslolösheten inte är alls bra. Och både de och byborna pekar på att det är Migrationsverkets ansvar att inte slussa in så många i en sådan liten by då det leder till problem på det sociala planet. Men Migrationsverket slår ifrån sig det ansvaret och menar att det inte ingår i deras uppdrag från regeringen.

NA

PrintFriendly ShareUrsprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt